fredag 8 mars 2013

Vem är det som hörs och syns på Twitter?

Igår presenterades twitterbarometernmediedagarna i Göteborg, . I Sverige finns nu 1/2 miljon twitterkonton och förra året gjordes 10 miljoner tweets.

Så här den 8 mars är det kanske lite tråkigt att konstatera att 9 av de 10 mest inflytelserika twittrarna är män. Hur inflytelserik en twittrare är avgörs av hur många följare twittraren har, hur många följare hens följare har och hur många retweets, tweets som delas/twittras vidare av andra. Frida Boisen har skrivit en krönika om mansdominansen i twittervärlden och tipsar också om en sajt http://twee-q.com/  där du kan räkna ut din genuskvot, dvs hur fördelningen mellan manliga resp kvinnliga twittrare i dina, eller valfritt twitterkontos, retweets. Själv har jag retweetat (inte så många) inlägg, från män  25% och från kvinnor 75%, av gångerna, men det beror nog på att mina tweets speglar en (biblioteks)värld, som är kvinnodominerad.

Något som också är tydligt i twitterbarometern är att komikerna dominerar, flera av topp-tio-twittrarna är komiker och humorns/satirens roll i media och för det demokratiska samtalet i media, har varit lite av en röd tråd här på mediedagarna, även under seminarierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar