torsdag 21 mars 2013

Att diskutera kvalitet är som att diskutera livets mening

En av många oneliners från Mycket väl godkänd - Centrum för barnkulturs symposium om kvalitet i barnkulturen där jag varit i två dagar. "Om jag vore litteraturutredare skulle jag föreslå en massa åtgärder för att förstärka högläsningen" sa Ulf Stark. En säker väg in i läsintresse och läslust.
Det som kommer att stanna kvar i minnet är de panelsamtal som avslutade båda dagarna. Bra eller dåligt - vem bestämmer igår och dagens samtal om kvalitet och värderingar - Vad ska prinsessan läsa. Frågan om representation, vem som får synas i litteraturen och behovet av identifikation kom upp vid båda samtalen.
Vår omvärld ser annorlunda ut än för tjugo år sen men syns det i t ex barnlitteraturen eller i vad som finns på våra bibliotek? Att vi behöver diskutera etik och värderingar i de val vi gör - hela tiden.

Barnboksmässan i Bologna startar nästa vecka.Bologna Children's Book Fair har i år Sverige som hedersgäst med en rad svenska författare och illustratörer. Läs mer om mässan här

Svenska Barnboksinstitutets bokprovning åker som ni märkt inte längre på turné men på deras hemsida kan man läsa rapporterna om trender i utgivningen av barn och ungdomsböcker 2012. Det finns också en statistikbilaga som anger: den totala utgivningen, andel svenska och översatta böcker, förstaupplagor, upphovspersonernas kön och huvudpersonernas kön. Bokprovningen filmades av UR och filmen kommer att läggas upp på SBI:s webb.

Tidigare i år bjöd stiftelsen En bok för alla genom Lena Lundgren in till ett läsfrämjandeprojekt. Härifrån Skåne var det biblioteken i Bjuv, Höör, Osby och skolbiblioteken på Dammfriskolan och Möllevångsskolan i Malmö som var intresserade.

Vi har fått info från LL-förlaget med ett erbjudande till barn och ungdomsbibliotekarier. Läs mer här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar