torsdag 21 mars 2013

På besök på Komedianten i Varberg

I januari 2012 öppnade det ombyggda biblioteket i Varberg. Det gamla biblioteket stod klart 1981 och det nya är byggt på samma bottenplatta, så att säga. Källarplanet är relativt intakt, entréplanet är ombyggt och övervåningen är helt ny. Huset är ihopbyggt med den gamla teatern och i samma huskropp som biblioteket finns också en ny konsthall som i första hand visar samtidskonst.

Planlösningen är öppen och tydlig, det är ingen tvekan vad som finns var. I bottenvåningen på biblioteket möts man allra först av ett torg med ny skönlitteratur och aktuell facklitteratur utifrån olika teman och så finns t ex barnavdelningen och tidskriftsavdelningen där. För att göra upplägget ännu tydligare så har vuxendelen svarta bokhyllor och barnavdelning har vita.
Till vänster i entrén finns dagstidningar och ett kafé med många besökare. Verksamheterna drar besökare till varandra kan man säga.

På ovanvåningen finns vuxenavdelningen med fack- och skönlitteratur. Hela biblioteket är ljust och det finns väldigt många sittplatser och arbetsplatser för bibliotekets besökare.

Det finns två olika miljöer med filmduk och projektor, ett öppet i biblioteksrummet och ett med full mörkläggning i anslutning till barnavdelningen. Rummet vid barnavdelningen heter Lilla teatern och har plats för 100 besökare. Det användas för större sagostunder men också föredrag eller filmvisning. Den andra visningsmiljön finns ute i biblioteket, miljön har många användningsmöjligheter. Bl a serverades där afternoon tea under förarbetet inför prisutdelningen av Sveriges Radios romanpris, som delades ut Varberg i förra veckan.

På några platser i biblioteket finns det pekskärmar där man kan få lästips. En av skärmarna tipsar om tidskrifter som biblioteket prenumererar på, en finns vid återlämningen och visar de böcker som lämnats tillbaka senaste eller de allra senast inköpta, den tredje skärmen länkar till nyinköpta ungdomsböcker och till bloggen där ungdomsbibliotekarien tipsar om böcker.

Kulturhuset Komedianten i Varberg är väl värt en resa. Några bilder därifrån finns nedan, tyvärr ligger de lite huller om buller men det går förhoppningsvis att förstå vad som är vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar