fredag 9 september 2016

Tips om aktuell och intressant föreläsning


Välkomna till en kostnadsfri föreläsning, Förstå världen, se människan: del I, på Hässleholms kulturhus den 28 september.

Biblioteken i Skåne Nordost arrangerar i samarbete med Kultur Skåne under hösten två föreläsningar som ge oss en fördjupad kunskap kring konflikter i världen och konsekvenserna de medför.

Vad ligger bakom de stora konflikterna i världen idag? Varför flyr man? Vilka konsekvenser får det för en människa att leva i ett konfliktdrabbat område och vilka konsekvenser för det med sig att behöva fly från sitt hemland? Människor med andra språk än svenska som modersmål är en prioriterad målgrupp för biblioteken enligt bibliotekslagen. En större förståelse för de människor som tvingats fly skapar bättre förutsättningar för att kunna möta de behov som finns.
Nästa föreläsning i serien äger rum den 15 november, med separat anmälan.Föreläsning: Förstå världen, se människan, del I


Program
8.30 Registrering, kaffe
Afghanistan - ett Sverige av idag och igår på samma gång!
Journalist och fotograf Börje Almqvist har arbetat under flera år i Afghanistan, senast våren 2016. Han berättar om den afghanska kulturen och samhället och varför så många afghaner sökt asyl i Europa.

De ensamkommande barnens flykt
Omid Mahmoudi föddes 1995 i Afghanistan och kom till Sverige 2011 som ensamkommande flyktingbarn. Han är författare till boken Oskyldiga brottslingar och är aktiv i frågor om asylrätt, både som skribent och aktivist. Han berättar om sin uppväxt, flykten till Sverige och om sin bok.

Biblioteket hjälper mig att komma in i samhället
Carlos Rojas, MIKLO, presenterar resultaten från en undersökning där asylsökande och bibliotekspersonal i Stockholmstrakten intervjuats. Undersökningen är beställd av Regionbiblioteket Stockholm. Varför kommer asylsökande till biblioteket? Vilka behov blir tillfredsställda? Vad kan vi på biblioteken göra ytterligare? Detta är några av de frågeställningar som Carlos Rojas tar upp.
Dagen avslutas senast kl. 12.30.

Praktisk information

Dagen är kostnadsfri men anmälan är bindande.
Föreläsningen riktar sig främst till dig som arbetar på bibliotek.
Plats: Hässleholm Kulturhus, Blå salongen, Vattugatan 18, 281 31 Hässleholm


Till Kultur Skånes kalendarium och anmälan
OBS! Sista anmälningsdag är ändrad till den 19 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar