tisdag 20 september 2016

Några tips inför Bokmässan i Göteborg

Snart är det dags för bokmässa i Göteborg för många av oss. För oss som är särskilt intresserade av vad som är på gång i biblioteksvärlden så finns det naturligtvis hur mycket som helst att ta del av under mässan.
Även om man inte ska dit så är det roligt att ta en titt i mässans program, och bilda sig en uppfattning om vad man missar!
Här kommer också några tips från oss för dig som ska dit:

Digitalt kompetenslyft
Förra veckan kom det första förslaget från Sekretariatet för nationell biblioteksstrategi. Det handlar om att folkbibliotekarier ska fortbildas för att hjälpa befolkningen i ett digitalt kompetenslyft. Regeringen föreslås satsa 25 miljoner kronor per år i tre år för en bred satsning på digital kompetenshöjning för hela befolkningen. Värt att notera i förslaget är också att de regionala biblioteksverksamheternas roll som kompetens- och utvecklingsnoder ska stärkas i och med arbetet med det digitala kompetenslyftet.
Förslaget kommer att presenteras under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg vid ett extrainsatt program i Kungliga bibliotekets monter E04:39 kl. 10.30 torsdagen den 22 september.


Uppdatera dig på aktuell forskning
I tider när det händer mycket på biblioteksfronten så är det extra intressant att hålla ett öga på den senaste forskningen. Det kan du göra med hjälp av Bibliotekshögskolans (BHS) mässprogram. Här presenteras bland annat den senaste forskningen från högskolan i Borås som bland annat handlar om skolbibliotek, läsforskning, e-böcker, vetenskaplig publicering och kulturpolitik.
BHS hittar du i monter B06:71.


Ny tidskrift om bibliotek
I samband med att Biblioteks- och berättarscenen öppnar på torsdagsmorgonen så släpps också det första numret av den nya bibliotekstidskriften noll27 (tidigare Framsidan).
Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen, monter D02:01 9.55 torsdagen den 22 september.
Biblioteks- och berättarscenen finns många andra programpunkter som är direkt riktade till dig som arbetar med bibliotek.
Ett exempel som tidigare nämnts här på bloggen är ju vår egen programpunkt Forskningscirklar utvecklar läsfrämjande på bibliotek torsdagen den 22 september 14.40-15.00, D02:01.
Tove Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar