torsdag 28 maj 2015

Bokprovning och annan barn- och ungdomskultur

Biograf Spegeln var nästan fullsatt när 130 bibliotekarier och lärare samlats för att lyssna på Svenska Barnboksinstitutets årliga bokprovning förra tisdagen. SBI samlar på alla barn- och ungdomsböcker som ges ut i Sverige, svenska original och översättningar till svenska. 2014 utkom 1860 böcker en  rekordstor utgivning. Representationen av andra kulturer och mörkhyade personer är svag i inhemska bilderböcker, visar årets trendspaning. Andra tydliga trender är böcker om hemligheter, hamstrar och dystopiernas fortsatta framfart. En ny kategori, tweenies, uppmärksammades och Mats Berggren, författare och medlem i Alma-juryn, avslutade med vilka barn- och ungdomsböcker som getts ut  är översatta från andra språk. Vad får vi ta del av och vad får vi inte se?
För er som inte hade möjlighet att vara med eller om ni vill höra något en gång till så finns alla föreläsningarna nu upplagda på UR Play.

Biograffoajén var som gjord för mingel 

Men vad läser barn egentligen? Finns det ett glapp mellan vad som ges ut och vad barn läser? Vad frågar barn om på biblioteket eller i bokhandeln? Det är en annat av de samtal som hållits på SBI. Lyssna på hela samtalet.
 
Mer om barn och ungdom
Bolla lades ner men man fortsätter med en projektbank där Kulturrådet samlar lärande exempel inom barn- och ungdomskultur från hela Sverige.
”Gör en sökning i projektbanken för att hitta inspiration till ett eget projekt, eller för att få en bild av vad som sker i landet. Projekten är indelade efter ålder, län och konstform. Varje projekt har en kontaktperson som du kan vända dig till om du har fler frågor. Vi fyller på med projekt löpande.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar