fredag 31 maj 2013

Örestads bibliotek

Igår besökte jag tillsammans med bibliotekarier från hela Skåne Örestads bibliotek i utkanten av Köpnehamn. Ett studiebesök som SFI Syd och Svensk Biblioteksförening Regionförening Skåne arrangerade. Örestads bibliotek är ett integrerat folk- och skolbibliotek. Stadsdelen som biblioteket ligger i har bara funnits i tio år och består i huvudsak av flerfamiljshus i spännande arkitektur ca 7000-8000 invånare. När man går av vid Örestads station möts man av Fields ett stort köpcentrum och två stora kontorsbyggnader för Ferring och Ramböll. Följer man Metron som upphöjt och förarlöst passerar Örestad kommer man efter bara några minuter till biblioteket. Där möter oss Kirsten, souchef och Morten bibliotekarie och kulturförmedlare. Biblioteket är meröppet mellan 8-21 varje dag och bamannat 10-18 vardagar. En tredjedel av besöken sker då biblioteket är meröppet. De har en  aktivt program och utställlnings verksamhet. Den lokala kören sjunger i tidningsrummet varje vecka.

 I rapporten Biblioteket i lokalsamhället skriven av Cecilia Bengtsson utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm med inriktning på biblioteket i lokalsamhället beskrivs Örestads bibliotek. Cecilia skriver att i områden som är helt nybyggda och där biblioteket inte har något lokalsamhälle att falla tillbaka på ställs man inför nya utmaningar. Den utmaningen förhåller man sig till på Örestads bibliotek genom att att vara öppna både genom generösa öppettider men också genom det täta sammarbetet med skolan i huset och med det intilliggande mediegymnasiet men också genom samarbete med köpcentrat Fields. Kontorspersonalen från Ferring och Ramböll nyttjar biblioteket före och efter sitt arbete ofta under den meröppna tiden. Det finns också flera exempel på digital interaktivitet i biblioteket en stor info punkt vid entrén i vilken man samlat de vanligas förekommande infodiskfrågorna. Det finns Interaktiva skärmar på hyllorna samt ett kontverk med flickr flöde.

Örestads bibliotekStora salen med spännande infopunktBarnavdelningen

 I biblioteket finns två konstverk som är kopplade till flickr flöde. Bilder på skolarbete presenteras på skärmarna och även allmänheten får lägga upp sina bilder. Sedan presenteras skolbilderna under skoltid och allmänhetens bilder under den meröppna tiden.


Konstverk kopplat till flickr
 I Danmark finns det en tjänst som heter Filmstriben  gratis streamade filmer. Inte de senaste men väldigt många nya filmer. Nationella licenser avtalas som sedan kan lånas hemifrån genom lånekortet. Filmerna kan också visas i bibliotekets filmrum. 

Kirsten souchef  för Örestadsbibliotek

Utsikt över sundet från skolmatsalen
På vägen hem från vårt restaurangbesök tittade vi  in i det meröppna biblioteket och där tittade besökare på tv, läste tidskrifter och använde sina datorer. Det var vid åtta tiden på kvällen många besökare inne på biblioteket.

1 kommentar:

  1. Som kuriosa kan nämnas att Ørestads skola och bibliotek är uppfört genom ett konsortium med i huvudsak ett danskt arkitektkontor som ritade byggnaden och ett svenskt konsultföretag som stått för all projektering.

    SvaraRadera