torsdag 10 maj 2012

E-böcker åt folket

Det var ganska mycket fokus på e-boksfrågan på biblioteksdagarna, kanske delvis pga de nyligen kraschade förhandlingarna mellan Svensk biblioteksförening och förläggarföreningen men också för att det ÄR en väldigt aktuell utmaning för oss som jobbar på/med bibliotek. I morgon hålls en europeisk konferens om bibliotek, e-böcker och demokrati för att diskutera hur de europeiska bibliotekens tillång till e-böcker ska kunna förbättras. Och det har också nyligen startats upp en ny  grupp på Facebook: E-böcker åt folket .

Det är lite märkligt att det blivit den här låsningen mellan bibliotek och förlag, tycker jag. Diskussiorna har ju förts i flera år och påminner ibland mycket om den diskussion som verkade föras i folkbibliotekens barndom: Va, ska ni låna ut böcker GRATIS? Men vem ska då KÖPA dem? Det finns studier som visar på att ökad tillgång till e-böcker inte leder till minskad försäljning eller biblioteksutlåning av de tryckta versionerna, vilket borde punktera kannibalism-diskussionen.

Åtskilliga blogginlägg nyhets- och debattartiklar och blogginlägg har skrivits om e-boksproblemet. Här är ett par:
http://www.svd.se/kultur/forlagens-framtidsskrack_7182739.svd
http://peterals.wordpress.com/2012/05/03/upp-som-en-e-sol-ned-som-en-e-pannkaka/

Jag vill påminna om att vi på Bibliotek, bildning och media har en referensgrupp för biblioteksanställda i Skåne som vill fördjupa sig i e-boksfrågan. Gruppen har sitt andra möte 24/5 och det är inte för sent att haka på om du känner dig kallad (maila i så fall annelie.borjesson@skane.se eller kristina.elding@skane.se )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar