måndag 27 mars 2017

Kulturnämnden på Dokk 1 i ÅrhusHär följer en rapport från Maria Tsakiris, som tillbringade ett par dagar i Århus med Region Skånes kulturnämnd förra veckan. Nu är hon hemma igen, men skrev följande om sina intryck på vägen hem:

"I skrivande stund är jag tillsammans med Region Skånes kulturnämnd på hemväg från besök i Aarhus som i år är europeisk kulturhuvudstad. Vi har bland annat besökt Aarhus Litteraturcentrum LÄNK och Dokk 1, Aarhus numera världsberömda bibliotek - eller Urban Media Space som man också kallar sig.
Projektet Dokk 1 är imponerande i sig självt. Ett vackert arkitektoniskt bygge i Aarhus gamla hamnområde vars placering valdes med önskan om att biblioteket som integrerat bibliotek och medborgarservicekontor kan bidra till stadsutveckling och nya rörelsemönster i staden. Vi fick träffa Rolf Hapel, nuvarande förvaltningschef med ansvar för biblioteksfrågor (tidigare stadsbibliotekschef). Han beskrev den fysiska och kulturella förflyttning som biblioteket har gjort.

Utmaningarna såsom demografisk utveckling, digitalisering och övergången från informationssamhälle till nätverkssamhälle känner vi igen från den svenska biblioteksdebatten.
Störst intryck gjorde det utvecklingsarbete man bedriver för att engagera frivilliga, föreningar och medborgare i partnerskap och olika samarbeten /”co-produktion” för att öppna upp biblioteket som ett nav i lokalsamhället. Jag blev imponerad av den tillit och öppenhet man visar sina besökare både i form av generösa obemannade öppettider och i det aktiva medskapande som blir synligt i olika innovationsprocesser. Här kan vi lära mycket vad gäller förhållningssätt och metoder för stimulera medborgarnas engagemang och involvering.
Efter många års egen erfarenhet av Danmark kan jag inte låta bli att se det något befriande i den danska mentaliteten och kulturen: Färre regler och lite friare – mer själv-organisering och egna initiativ."
/ Maria Tsakiris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar