fredag 30 juni 2017

Biblioteket som litterär aktör

Ganska snart efter sommaren så är det dags för Kristianstad bokfestival. Den 7-9 september samlas författare och intresserad allmänhet kring årets tema, "Gränslös".
Under Bokfestivalen, den 8 september, kommer Region Skånes kulturförvaltning och Kristianstads stadsbibliotek att arrangera ett seminarium med tema "Biblioteket som litterär aktör".      
Folkbiblioteken är viktiga arenor för litterära möten. Samtliga bibliotek i Skåne arrangerar en eller flera gånger om året ett författararrangemang. Hur kan vi tillsammans vidareutveckla dessa litterära arrangemang?


Program:

Eva Pettersson, konsulent, Kultur i Väst och tidigare kultur/fritid- och bibliotekschef i Tanums kommun.
Program på bibliotek – vad ska vi ha dem till?
Vi lägger ner mycket tid och även mycket pengar på program på biblioteken. Hur planerar vi för bästa effekt? Vad behöver man tänka på?
Program som underhållning, fördjupning av medierna, livslångt lärande eller en plats att träffas?
Poeten på hörnet – ett självspelande piano?

Henrik Johansson, författare, programansvarig Poeten på hörnet och Jacob Åkerström Författarcentrum Syd.
Vad bör man som arrangör tänka på i kontakten med författaren inför ett arrangemang och hur marknadsför man ett litterärt arrangemang?
Vad är fördelen med att bjuda in debutanter istället för ärrade författarveteraner?
Författarnas bästa bibliotek

Britta Ripa, bibliotekarie Högsbo bibliotek.
Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till ett bibliotek som under året visat på självständighet och mod när det gäller bokningar av författare. 2016 gick priset till Stadsdelsbiblioteket Högsbo i Göteborg. De arrangerar litterära program av hög dignitet och integritet av lokala och icke-lokala författare. Britta berättar om hur arbetet gick till.
Exempel att inspireras av

Annika Liljengren, bibliotekarie Landskrona bibliotek och Paula Högström, barnbibliotekarie Växjö bibliotek.
Annika berättar om Biblioteket dokumentär – programverksamhet som kan attrahera både nyanlända och vana biblioteksbesökare. Ett oväntat möte mellan etablerade och icke etablerade personer.
Paula berättar om bokklubbar, läsgemenskap, läsaridentitet och hur man kan arbeta med författarbesök för barn och unga.
Nerverna, Finna sig, Ordbrodösen – en stark debutantstafett

Möt debutanterna David Nyman, Agnes Lidbeck och Anna Arvidsson i ett spännande samtal med författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius om sina verk, om hur det är att debutera samt om de villkor som gäller för debutanter.

Några av namnen i festivalens övriga program är deckarförfattaren Pontus Ljunghill, Åhusfödde Viktor Banke, biträdande jurist och engagerad i asyl och flyktingfrågor och duon Lena Andersson och Dan Wolgers som tillsammans ger ut boken Egentligheter där Andersson skriver korta koncentrerade analyser av Wolgers konstverk.
Birgitta Ohlsson kommer också att vara på plats, som nyligen debuterat med den mycket omdiskuterade boken Duktiga flickors revansch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar