fredag 2 juni 2017

Nyfiken på – globala biblioteksvisionen, Erasmusutbyte, Helsingborgs internationella arbete och mycket mer?

IFLA, International Federation of Library Associations and Institutions, är för mig känd genom den årliga IFLA-konferensen eller tillhörande satellitkonferenser.  IFLA-konferensen äger i år rum i Wroclaw, Polen, den 19-25 augusti. För den som är intresserad finns även andra sätt att arbeta för den internationella organisationen. Jag och Anna Åkerberg har skickat in och fått ett paper godkänt om projektet Välkommen till Skåne på satellitkonferensen i Berlin 16-17 augusti arrangerad av Library Services to Multicultural Populations Section.
Biblioteksföreningens expertnätverk för IFLA kallade till en heldag på Helsingborgs stadsbibliotek den 31 maj med fokus på internationellt arbete. Det var ett spännande möte med representanter från både folk- och forskningsbibliotek från hela Sverige. Biblioteksföreningen var representerade med både Jenny Nilsson, ansvarig för internationella frågor på kansliet, och generalsekreterare Karin Linder.

Anette Mjöberg, bibliotekschef i Hässleholm, och Catharina Isberg, bibliotekschef i Helsingborg, arrangerade mötet och delade samtidigt med sig av sina erfarenheter av att sitta i olika IFLA-sektioner, Public Libraries Section och Professional Development and Workplace Learning Section.


Catharina Isberg, representant från sektionen Professional Development and Workplace Learning Section (CPDWL), presenterade IFLA:s nya riktlinjer för kontinuerlig professionell utveckling – principer och best practice som Biblioteksföreningen har låtit översätta.

Lenita Berggren från Umeå universitet berättade om sitt två veckor långa Erasmusutbyte på ett konstbibliotek i Rom, Italien. En början på ett internationellt samarbete.
Åsa Berglund, internationell samordnare från stadsledningsförvaltningen i Helsingborg, berättade hur man arbetar med internationella frågor med utgångspunkt från stadens vision Helsingborg som global stad.
Länk till Biblioteksföreningens folder IFLA - bibliotekens globala röst
http://www.biblioteksforeningen.se/rapporter/functional-requirements-for-bibliographic-records-frbr/


/Ann Lundborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar