torsdag 29 januari 2015

Olika ingångar till mångspråkigt biblioteksarbete - lite omvärldsbevakning


Hur kan biblioteket arbeta antirasistiskt

Den 22 januari hölls ett samtal på Stockholms stadsteater med paneldeltagare från Kista, Huddinge och Botkyrka bibliotek. Samtalet filmades och skall eventuellt läggas upp men tills dess kan man läsa mer på Megafoner, Länsbibliotek Uppsalas blogg.

Från Megafoner leds jag vidare till  Den inre fienden  "Peter Alsbjers blogg om det som påverkar utformningen av modern folkbiblioteksverksamhet" med några intressanta uppsatser
Man behöver språket för att visa sig som människa: språkcaféer - en väg till empowerment 
(Borås 2013)
Lilla Hjärtat och alla små brokiga bibliotekarier: en studie av hur Lilla Hjärtat hanterats på folkbiblioteken (Borås 2013)

Tyda-bloggen från Malmö Stadsbibliotek hittar man info om verksamheten ”Svenska med baby” i Stockholm. Från  starten 2012 har den ideella verksamheten expanderat och det är flera bibliotek som gått med i samarbetet med Svenska med baby – detta är en väl fungerande och mycket spännande modell för hur att arbeta med integration och språkträning

Botkyrka Internationella Bokmässa 2015
23-25 april i Hallunda bibliotek och Folkets hus. Denna gång är temat Mellan flykt och förvandling. Vilken betydelse får geografiska, kroppsliga och påhittade gränser för människor, samhället och i berättelser?
Fullständigt program och anmälan till fortbildningsdagen den 24 april för dem som arbetar med flerspråkig verksamhet inom bibliotek och skola. Fortbildningsdagen tar sig an bokmässans tema med utgångspunkt i bibliotek, pedagogik, flerspråkighet och tillgänglighet. Under dagen utdelas också Hederspris till Årets mångspråkiga bibliotek.
Kultur Skåne arrangerar en studieresa till Stockholm 23-24 april och bjuder in bibliotekarier från de bibliotek arbetat med något av Kultur Skånes mångspråksprojekt 2013-2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar