fredag 28 juni 2013

Barns rättigheter, skrivarverkstad med Ipad, läsfrämjande bok och film

I maj hade vi ett uppskattat nätverksmöte för barnbibliotekarier gemensamt med kultursamordnare för barn och unga. För alla er som vill förkovra er ytterligare eller få inspiration och verktyg för arbeta med barns rättigheter finns mycket läsvärt i SKL:s sida Barnens rättigheter - prenumerera på nyhetsbrev, få tips om konferensen Barns rätt på rätt sätt den 10-11 september i Karlstad och se filmer om hur man i sitt dagliga arbete får med barns rättigheter.

I skrivande stund har vi mer än 170 anmälda till konferensen den 2 september i Media- och informationskunskap som vi anordnar tillsammans med Statens Medieråd. Amanda Stenberg från Tiotretton kommer att berätta om olika kreativa användningsområden för Ipad.   
Ett annat exempel är Folkbiblioteken i Norrbotten och Polarbibblo som har haft en utbildning med bl. a. användande av läsplattor och paddor. Till hösten går man vidare med ett förberedande projekt för att under Barnpoesiåret 2014 bedriva portala skrivarverkstäder där man använder surfplattor.

Svenska Filminstitutet lanserar nu sitt skolbioprojekt för 2013/14 ”Boken på duken” som handlar om hur film kan användas som läsfrämjare. 7 filmer som vänder sig till barn från sju år och upp till gymnasiet - från Glasblåsarens barn till I döda poeters sällskap - paketen innehåller filmer, böcker, handledningar, läs- och skrivövningar och annat inspirationsmaterial framtaget av Film i skolan. De kommer att presentera projektet på årets B&B. Läs mer

Kul initiativ från IFLAS barnbiblioteksgrupp. "The world through picturebooks". Tanken är att bibliotekarier ska lista de 10 populäraste bilderböckerna i deras land.
http://www.ifla.org/files/assets/libraries-for-children-and-ya/publications/iflapicturebookscatalogue.pdf
Ett lättsamt sätt att presentera böcker från respektive land.
Till sist har Kulturrådet fördelat fem miljoner kronortill läsfrämjande. Några projekt av de som får stöd för barns eget berättande och skrivande:
•  En bok för allas vänförening för Skriv vidare! Med läslust till skrivglädje - här deltar några bibliotek från Skåne
•  Norrbottens länsbibliotek Barnpoesiåret 2014 i Norrbotten
•  AK Inspiration för Kan verkligen jag?
•  Mediacenter i Västerbotten för Det var en gång i Västerbotten…
När det gäller läsfrämjande för unga på fritiden är några spännande projekt Gullspångs kommun med Sommarplattan och sommarboken och Uppsala stadsbibliotek med I Love Stories.
Alla projekt som fått pengar hittar du här

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar