tisdag 18 april 2017

App hjälper besökare med synnedsättning att orientera sig i biblioteket

Hillevi Andreasson, bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek
Snart kommer besökare med syn- och läsnedsättningar att kunna orientera sig på ett enklare sätt på Malmö stadsbibliotek, tack vare appen Blinfo.
Vi ställde fem frågor till Hillevi Andreasson, bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek:

Vad är Blinfo och hur fungerar appen?
Det är ett system som bygger på att så kallade beacons (fyrar) skickar signaler via bluetooth med information till appen Blinfo i telefonen. Meddelandena läses sedan upp med telefonens VoiceOver.

Varför behövs den på stadsbiblioteket?
Biblioteket är stort och såväl synskadade som personer med dyslexi, och för den delen även andra besökare, har tagit upp svårigheterna att orientera sig i byggnaden.
Det är dessutom svårt att ta del av vårt utbud av program och medier för den som av en eller annan anledning har svårt att läsa tryckt text. Nästan all vår kommunikation bygger på skriftlig information. Med blinfo läses informationen om var man är och vad som finns där upp. Det kan liknas vid talande skyltar och vägvisare. Vi ser samtidigt över vår skyltning och hur vi kan underlätta för våra besökare att orientera sig och hitta det de söker t.ex. med hjälp av färger.

De framtida användarna har själva varit med när ni har arbetat fram hur appen ska fungera på biblioteket. Hur gick det samarbetet till?
De har varit med från början. Utgångspunkten för något sådant här måste vara vad de vill veta, var de vill veta det, hur de vill veta det och så vidare, inte vad vi tror. Det är de som använder hjälpmedlen som kan dem bäst och som kan ställa krav på hur det ska fungera för just dem. Det är ganska uppfriskande och lite skrämmande att se sitt bibliotek med någon annans ögon.

Vad är det bästa med appen?
Att den bidrar till att göra det möjligt för fler att ta del av vad biblioteket har att erbjuda, kunna röra sig mer självständigt och känna sig mer hemma på biblioteket.

Har du några tips till andra bibliotek som blir intresserade när de läser detta?
Kontakta användargrupperna redan innan och kom och testa hos oss.
Uppsättning av beacon i bibliotekets entré                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar