torsdag 10 september 2015

Depositioner på utländska språk från Internationella biblioteket

Sedan ett par år tillbaka är det ju de två lånecentralerna, i Umeå, och Internationella biblioteket, som ansvarar för den kompletterande medieförsörjningen.

Internationella biblioteket vill göra ett förtydligande om depositionsbeställningarna från IB:

 Bibliotek kan fortfarande beställa depositioner på de flesta av våra språk, både vuxen- och barnlitteratur. Undantaget är medier på bristspråk. En lista över de aktuella bristspråken hittar du
internationella bibliotekets hemsida


Vid behov går det även att beställa depositioner av medier på arabiska, bosniska, kroatiska, persiska, polska, ryska, serbiska, spanska, somaliska, thai och turkiska.  När det inte räcker med enstaka titlar eller ämnesbeställningar på dessa språk ska bibliotek specificera vilka medier de önskas, hur behovet ser ut och på vilket sätt IB kan komplettera.

Om biblioteken har ett litet bestånd eller när  ”Låntagaren har läst allt vi har” skicka då gärna en lista över titlar/författare som ni har så att IB kan undvika att plocka samma titlar.

För att kunna sammanställa så bra depositioner som möjligt, tänk på följande:

1.     Skriv önskemål eller övrig information som kan underlätta val av innehållet i en deposition.

2.      Så att IB inte skickar samma bok under den närmaste tiden skriv in det låntagande bibliotekets namn och ankomstdatum i datumbladet som sitter längst bak i böckerna.

3.      Ge feedback, gärna på beställningsblanketten under ”Övriga önskemål”, vid nya beställningar så att vi vet hur tidigare depositioner på ett och samma språk fungerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar