fredag 20 april 2012

Halmstadkonferensen: Den långa svansen-projektet

Karin Runevad, chef för avdelningen LÄSA, Stadsbiblioteket-Medborgarplatsen, Stockholm berättade om projektet Den långa svansen.

Uttrycket den långa svansen är ju snott från Chris Anderson och hans bok med samma namn och är ett Kulturrådsstött projekt på Stockholms stadsbibliotek. Projektet handlar om ny teknik och gamla böcker och syftet är att hitta metoder för att knyta det fyiska och virtuella biblioteket närmare varandra och knyta samman dagsaktuella frågor och medier med äldre förffarskap och mateiral. Mitt i samtiden med med intressanta kopllingar bakåt. Ambitionen var också att nyansera debatten, ex gallringsdebatten kring Malmö stadsbibliotek där det nästan fördes en madonna-hora-retorik kring biblioteket.

Man började med temat 30-talet som var en intressant tid och man byggde upp en 30-talshörna i biblioteket och det var ju inte så svårt - det vara snarare så att det var svårt att få besökarna se att det var något annorlunda. Temat innebar bland annat kylskåpsmagneter med typiska 30-talsord och programutbud utifrån 30-talslitteratur. På webben skrevs tematiska texter kring 30-talet. Spåret att bygga virtuella tjänster kring funkade inte så bra, pga att webbplatsen var dålig. Istället har man jobbat med sociala medier. Sedan blev det en 60-talshörna och så bytte man tema varje halvår. Varje tema har inletts med utbildningsdag för personalen, men i form av publika arrangemang.

Vid sidan av halvårstemana har man också haft själsfrände-serie, då kända författare eller kulturpersoner fått plocka fram böcker ur magasinet av sin döda favoritförfattare eller själsfrände. Nästa vecka kommer Liv Strömqvist som har hämtat upp Elin Wägner från magasinet. Även bibliotekariernas olika själsfränder har expnerats i biblioteksrummet.

Att arbeta väldigt medvetet tematiskt är ett bra sätt att bli en attraktiv samarbetspartner. Tillbaka till naturen har varit ett av de teman man arbetat med och då har man samarbetat med Natur och Kultur. Under temat Förbjuden läsning har man utforskat förbjudan läsning, litteraturens förbjudna eller olämpniga texter, censuer, tabun och då har man samarbetat med Vertigo förlag. Just nu jobbar man med temat Hemmet i samarbete med Stockholmskällan och Stockholms stadsmuseum.

Regionbibliotek Stockholm har utvärderat projektet i rapporten Biblioteket, boken och den långa svansen.
Projektet har också resulterat i en liten skrift: Boktips från förr och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar