fredag 2 mars 2012

Kulturværftet i Helsingør28/2 besökte vi, Kristina Vince, Barbro Roos, Annelie Börjesson och Kristina Elding,  Kulturværftet i Helsingør - "Kulturvarvet" - ett kulturhus som rymmer bland annat varvsmuseum, bibliotek, 2 scener, konferensanläggning och restaurang. Såhär beskrivs visonen och tankarna bakom bygget på hemsidan:
"Kulturværftet skal være et kulturelt center for kundskab og kreativitet, udfoldelse, oplevelse, uddannelse og identitet fyldt med liv i alle døgnets vågne timer - 7 dage om ugen. Det skal være stedet, hvor mennesker mødes: børn, unge, voksne, de lokale og turisterne - med andre ord: mødestedet for det lokale og det globale."

"Helsingør står med åbningen af Kulturværftet  den 10.10.2010 kl. 10.10 foran sin tredje historiske bølge efter sundtolden og værftstiden. Den tredje bølge er karakteriseret ved at være en spejling af de to andre. Den tredje bølge er kulturen."
Eftersom besöket på Kulturværftet var en del i en liten studieresa med fokus på bibliotek, var det biblioteksdelen vi var mest intresserade av den här gången. Biblioteket ligger centralt placerat, i tre plan: , mitt i huset. Det finns gott om mötesplatser, studierum, verkstäder, mysiga hörnor, lekplatser, läsplatser, digitala visningsmiljöer, datorarbetsplateser, scener m.m. När vi var där pågick en stor konferens i konferensdelen av huset och på biblioteket var det rätt mycket folk väl spridda på de tre våningsplanen: studenter, pensionärer, tidningsläsare, ungdomar, och både svenska och danska småbarnsfamiljer.

Alla de generösa utrymmena, utrustningen och byggnaden i stort var det mest slående, tycker jag. Det är ett snyggt hus i ett fantastiskt läge mellan Kronoborg och centrala Helsingör och med utsikt över sundet och staden. Arkitekturen är modern men med mycket kvar av den gamla industrimiljön och med tydliga kopplingar till varvs- och sjöfartshistorien som är förknippad med platsen. Inredningen kändes påkostad, genomtänkt, konsekvent men ändå varierad.Det är kul att se exempel på en såhär kraftfull kulturhussatsning, som också har fått kosta pengar (bygget lär ha sprängt budgeten rejält). Vad vi förstod har huset också blivit ett lyft för verksamheterna som ryms däri och för staden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar