fredag 29 maj 2015

Gästbloggare Åsa Strömquist från Kävlinge Bibliotek


Siffror

20 grupprum att boka finns på Kista bibliotek och det skulle behövas ännu fler. Personalen har fått maka på sig och några sitter i ett inglasat rum för att ses av besökarna och för att se och vara tillgängliga.

40% böcker/media på andra språk än svenska är målet för Kista bibliotek (nu är det 25%) för att spegla stadsdelens mångspråkiga befolkning.

 

                                                          (Bild Kista Bibliotek: Annika Liljegren)
 
50 miljoner människor i världen är på flykt. På seminariet Mänskliga rättigheter och biblioteket på Botkyrka internationella bokmässa diskuterades bl.a. hur biblioteket kan stödja sk. papperslösa och människor utan fast adress utifrån Bibliotekslagens ”Biblioteken är till för alla”.
 Ord

Integration – det ordet använder jag aldrig, säger den unga poeten Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent, journalist och aktiv inom Revolution Poetry. I stället: demokrati, tillgänglighet. Han ser poesin som ett sätt att hantera starka känslor, att stärka sig själv. Tycker att ”igenkänning”, och att alla ska vara representerade, är viktigt för biblioteket, som också ska vara ett aktivt centrum för kulturella yttringar, kan t.ex. ordna poesiskola! Barakat medverkade i ett inledande panelsamtal på temat Mellan flykt och förvandling på Botkyrka internationella bokmässa

 Namn – Varför är det så svårt att uttala mitt namn, när det går att lära sig långa namn på franska maträtter? undrar Warsan Shire, somalisk-engelsk poet, som invigde Botkyrkas Internationella bokmässa. Bra intervju och gripande poeisuppläsning!

Brytningen - debutdiktsamling av  Anamaria Todorov handlar om kampen för att erövra ett nytt språk. “Mitt gamla modersmål / ligger stadigt i bakhåll i min mun / och håller tapp”.  Tungan liknas vid ett skohorn. Påfågel – svenskans vackraste ord? Anamaria läste sina dikter på seminariet ”Poesi som redskap för att erövra ett nytt språk” på Botkyrka internationella bokmässa.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar