onsdag 15 februari 2012

Mer om öppna bibliotek i Danmark

En nøgle, en stregkode med tallene 24-7-365, en sol og en måneEfter en snabb genomläsning av den danska kartläggningen Åbne biblioteker... som vi tidigare tipsat om kan vi konstatera att förutsättningarna i Danmark är helt andra än för Veberöd och de andra skånska meröppna bibliotek, som snart är på gång.

Nästan 80 % av de danska Åbne biblioteken har öppnat under 2010 och 2011 och det beror till stor del på att den danska Biblioteksstyrelsen har stöttat en rad projekt och att öppna bibliotek stor utsträckning ses som alternativ till besparingar i form av nedläggning eller minskade öppettider.


De skånska meröppet-satsningarna handlar mer om ökad tillgänglighet och service och utveckling av bibliotekets verksamhet och roll i lokalsamhället. De meröppna tiderna ses i Skåne som ett komplement till den bemannade verksamheten och inte som ett alternativ till.

En av utredarens få slutsatser är att eftersom de öppna biblioteken i Danmark är så många och så olika är det svårt att dra några generella slutsatser om den danska meröppet-verksamheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar