Kulturnämnden gjorde en studieresa till Sönderborg i Danmark den 17-18 april 2013. Tema för resan var internationellt kultursamarbete och gränsfrågor, eftersom Sönderborg ligger precis vid den tyska gränsen och man har ett nära samarbete med tyska Flensburg. Och man ser sig som en modellregion för gränsöverskridande kultursamarbete. Sönderborg är också intressant med tanke på att kommunen - med sina 77 000 invånare (ca 30 000 i innerstan) - ansökte om att bli kulturhuvudstad för några år sedan. Man blev inte kulturhuvudstad, men har ändå valt att satsa på en utveckling av stadens hamnområde. Planerna är att ett multikulturhus (innehållande bibliotek, konstskola och kulturförvaltning) ska stå klart 2017 och en ny konsthall ska vara färdig 2018.
Under de två dagarna fick vi bl.a. lära oss mer om hur man ser på kulturella fyrtorn i en gemensam gränsregion, hur jobbar med minoriteterna på respektive sida om gränsen (danskar på tyska sidan och vice versa), energikloka lösningar (man jobbar mycket aktivt med klimatambassadörer, energiblanserade hus m.m. under projekt zero) och fick ta del av kultursamarbete i praktiken: musikfestivalen folkBALTICA.
Studieresan handlade inte specifikt om några av BBM:s arbetsområden, men det var spännande att se hur samarbetet i en gränsregion kan fungera. Det var också roligt att se hur en relativt lite stad/kommun med ganska hög arbetslöshet och en åldrande befolkning hade både ambitiösa och ändå realistiska idéer om stadens utveckling och med kulturen som en viktig tillväxtaktör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar