Förra veckan ägde årets upplaga av Biblioteksdagarna rum i Örebro. Jag hade bara möjlighet att vara med fram till torsdagens lunch och missade därför både kulturministern, Kristian Lundberg och en avslutande diskussionen där bl.a. riksbibliotekarien medverkade. Som tur är kan man ta del av kultuministerns tal här och Svensk Biblioteksföreningen filmade en del av föreläsningarna och dem kommer man att kunna se via deras hemsida.
Medlemsdagen, onsdagen den 15 maj, inleddes med att Maureen Sullivan, från American Library Association, berättade om deras arbete med att bygga upp relationer med förläggare för att hitta en lösning på e-boksproblematiken. Målet är, precis som i Sverige, att biblioteken - till ett överkomligt pris - ska kunna erbjuda sina låntagare e-böcker. Jag tyckte det mest intressanta var att ingången i diskussionerna hela tiden har varit att både förlag och bibliotek ingår i "the reading eco-system" och att man hade haft runda-bords-samtal med hela 70 förlag samtidigt (+ 30 per telefon...).
Jag var även på seminariet "E-böcker åt folket!" som bl.a. handlade om hur Stockholms stasbibliotek har agerat eboksförläggare gällande makarna Myrdahls publicerade verk och Publit presenterade sitt nya system av distribution av e-böcker till bibliotek. KB presenterade även sin förstudie Sammanhållet nationellt system för distribution av e-böcker till bibliotek.
Samtidigt som Annelie Börjesson och Kristina Elding var med och presenterade nätverket för meröppna bibliotek, så var jag och lyssnade på när Barbro Thomas presenterade den nya skolbiblioteksrapporten. Rapporten ger både en historisk tillbakablick och en möjlig framtida riktning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar