måndag 23 april 2012

Aktuell barninfo

Skolbiblioteksdagen i Malmö 8 maj

Du har väl inte glömt att anmäla dig till årets skolbiblioteksdag - ett samarbete mellan Kultur Skåne och Skolbibliotek Syd. I år är den förlagd till Tangopalatset i Malmö. http://www.tangopalatset.se/

Dagen inleds av Ann-Marie Körling som kommer att tala om den muntliga berättelsen och dess inneboende lust  som en grundläggande egenskap att ta vara på för skola och bibliotek.
Runt om i Sverige pågår det en mängd olika försök att utveckla läsinlärning med hjälp av modern teknik. Karin Jönsson, Malmö Högskola följer denna utveckling i sin forskning och kommer att dela med sig av sina kunskaper och erfarenhet. Annika Persson arbetar med Ipad i den grundläggande läsinlärningen och belyser därmed de teoretiska perspektiven med sin vardagspraktik.
Eftermiddagen ägnas åt nätverksarbete i Kävlinge, enkät bland elever i Lund,
rapport från skolbibliotek Syd samt hur bibliotekarierollen och kompetensen förändras med exempel från praktik och utbildning.
Dagen avslutas av Karin Fors från Norra Fäladen i Lund, en skola och bibliotek som erhållit en rad utmärkelser under senare. Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna?
Kostnad: 500 kr. Medlemmar i Skolbibliotek Syd 400 kr.
Anmälan senast 3 maj i vårt kalendarium.

 

Skrivarläger i sommar?

Beställ Ponton till skrivarläger och ungdomsfestivaler! Ponton är en tidskrift för ungdomars fria skrivande och vänder sig till ungdomar i åldern 14-21 år.
Om ni ordnar eller känner till att det ordnas skrivarläger, kulturläger, skrivarverkstäder, ungdomsfestivaler och liknande arrangemang så kan ni rekvirera valfritt antal exemplar av tidskriften för utdelning.
Mejla er beställning till skriv@ponton.nu . Ingen kostnad, ingen redovisning!

Får ni kanske frågor om skrivarläger för barn och unga i sommar. Tips om olika läger finns på Barnens bibliotek.

 

1747 barn- och ungdomsböcker gavs ut i Sverige 2011

Den 8 och 13 mars presenterade årets bokprovning. Hela programmet filmades och kan ses från Sbi:s webbplats.
  • Totalt kom 1747 böcker 2011, vilket är en ökning med 5%
  • 2011 var flickornas och kvinnornas år, särskilt i ungdomsböckerna
  • Svenska upphovspersoner står för 54% av den totala utgivningen

 

Till en del folk kommer jultomten och till en del bara fattigvården

24-25 maj 2012 hålls den tolfte Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby. Madicken, med sin klara blick för orättvisorna i samhället, har gett oss rubriken.
Målgrupper är biblioteksfolk, lärare, litteraturvetare, kulturfolk och alla andra intresserade.
Se hela programmet här och anmäl dig till konferensen.

 

Att arbeta med berättelser i digital form, t ex läsplattor, spel osv – exempel från Gävleborg

Litteraturhuset i Sandviken arbetar just nu med att ta fram en berättarryggsäck till Sandvikens 150-årsjubileum. I den kommer det att finnas föremål och annat som ska inspirera till berättande för barn. Man kommer att använda Ipad som barnen ska använda för eget berättande, dokumentation, foton mm och har blivit sponsrade med 25 Ipads från ett företag.
Ryggsäcken kommer att kunna lånas av skola, förskola och bibliotek. All information, bilder, pedagogisk handledning till pedagoger och bibliotek ligger i paddan från början. Inlästa berättelser som ska inspirera barnen finns också där.
Koncept och ritning på den lite överdimensionerade ryggsäcken kommer sedan att spridas i länet utan kostnad. Varje kommun kan ha en sådan och stoppa i sina egna berättelser, föremål och paddor.

 

Hur bidrar estetiska lärprocesser till elevernas måluppfyllelse?

Konferens om Kulturens kraft i lärandet – Skapande skola i Skåne den 9 oktober i Kristianstad
Dagen bjuder bland annat på föreläsning av Anne Bamford, engelsk skolledare, forskare och författare till The Wow factor och Tilde Björfors, professor i nycirkus på Danshögskolan. Representanter från Skolverket och Kulturrådet kommer att utveckla ämnet utifrån sina perspektiv.
Under dagen kommer också olika lärande exempel redovisas – hur arbetet med Skapande skola i kommunerna har bidragit till utveckling av estetiska lärprocesser och elevers måluppfyllelse. 
Konferensen är en heldag på Teatern i Kristianstad och ett samarrangemang mellan Kristianstad, Osby, Skurup, Ystad och Kultur Skåne. 
Inbjudan och program kommer under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar