onsdag 11 september 2013

Några tips inför Bokmässan 2013

Årets bokmässa närmar sig och vi är kanske flera som börjat planera mässbesöket lite mer i detalj. Jag skulle vilja tipsa om några seminarier eller presentationer som har koppling till Skåne eller är relevanta för processer som är aktuella för oss på biblioteken i Skåne. Säkert finns det en massa mer i det sedvanliga överflödet av monterprogram och seminarier...

Bok & Bibliotek

Bibliotek i motljus – om bibliotekens framtida roll/er
Fredag 27 sep kl. 12:00 - 12:45
Plats: K3
Sveriges kommuner står inför flera utmaningar – befolkningen blir både yngre och äldre samtidigt och människors ekonomiska förutsättningar tenderar bli mer olika. Urbaniseringen och teknikutvecklingen förväntas fortskrida och hur kommer invånarnas vanor, värderingar och behov se ut den närmsta framtiden? Seminariet undersöker på vilka sätt utmaningarna berör biblioteken och vilken roll kan biblioteken spela i framtiden?
Medverkande: Brit Stakston, mediestrateg och författare, Derk de Beer, ekonomisk analytiker SKL och Amanda Stenberg, bibliotekspedagog Stockholms Kulturhus.
Moderator: Louise Andersson, kulturexpert SKL.


Mångspråk

Nya interbib.se – Biblioteket med siktet på världens litteratur
Torsdag 26 sep kl. 11:00 - 12:00
Plats: C02:32
Arrangör: Svensk Biblioteksförening
Internationella biblioteket får i höst en ny flerspråkig webbplats, www.interbib.se , som ska göra det lättare för både användare och bibliotekspersonal att söka litteratur på andra språk samt få tips och inspiration. Personal från Internationella biblioteket berättar om de nya och förenklade funktionerna.

E-böcker m.m.

Deltagande litteratur – alla är författare
Torsdag 26 sep kl. 11:20 - 11:50
Digitala Torget, Stora Scenen, F-hallen
För er som missade Lena Hammargren från Novellix och Lisa Irenius på UNT som medverkade på vårt e-boksseminarium i våras finns en ny chans nu:
Under våren genomfördes två kollaborativa läsprojekt oberoende av varandra, Novellix i samarbete med UNTerbjöd läsarna att kommentera en novell av Joyce Carol Oates medan Rámus gav läsarna möjlighet att vara medförfattare i ett ”born digital”-projekt författat av Per Engström. I ett samtal möts nu projekten och presenterar sina erfarenheter och diskuterar ytterligare möjligheter att inkludera läsarna i skapande- och publiceringsprocessen.

E-bokens framväxt i ett litet språkområde - ett forskarprojekt
Torsdag 26 sep kl. 13:00 - 13:30
Plats: Biblioteks och berättarscenen, E-hallen
Projektet studerar e-bokens effekter för författande, publicering, distribution och nyttjande, mot bakgrund av ökande efterfrågan och ny teknik. Medverkande: Lars Höglund, Mathias Klang och Birgitta Wallin, Bibliotekshögskolan i Borås.

Bokmediets omvandling
Torsdag 26 sep kl. 13:00 - 13:45
Plats: K3
Böcker är inte vad de än gång var – och inte heller våra föreställningar om dem. En internationell panel av litteratur- och medievetare, mjukvarudesigners och framtidsstrateger diskuterar bokmediets digitala omvandling. Medverkande: Alexandra Borg, Riksbankens Jubileumsfond och Bonnierförlagen, Adam Hyde, Booksource, Berlin, Jonas Lennermo, Publit och Jesper Olsson, Linköpings universitet.
Moderator: Pelle Snickars, Kungliga biblioteket.

Kaliber: en tjänst för att hitta, låna och läsa e-böcker på svenska bibliotek
Torsdag 26 sep kl. 13:00 - 14:00
Plats: C02:32
Arrangör: Svensk Biblioteksförening
Malmö stadsbibliotek har arbetat fram ett koncept för att enkelt låna e-böcker och underlätta för bibliotek att jobba aktivt med e-boksförmedling istället för support. Projektet och en interaktiv demo av appen “Kaliber” samt resultat av den förstudie och tekniska utredning som gjorts med stöd av Region Skåne presenteras av Fredrik Karlsson, Linda Johansson, Per Mattsson, Torbjörn Bondesson.

Litteratur och läsfrämjande i en digital samtid och framtid
Torsdag 26 sep kl. 17:00 - 17:45
Plats: K3
E-boken håller på att få ett genombrott i Sverige, vilket märks på bokmarknad och bibliotek – både försäljning och utlåning ökar. Hur påverkar digitaliseringen kvaliteten och bredden av skön- och facklitteratur på folkbiblioteken? Hur kan folkbiblioteken skapa läslust och mervärden kring e-boken? Medverkande: Pelle Andersson, förläggare och vd Ordfront, Maria Ekendahl, projektledare Stockholms stadsbibliotek, och Ann Steiner, lektor i förlags- och bokmarknadskunskap (och som för övrigt också medverkade i ett av våra e-boksseminarier i våras) Moderator: Johanna Koljonen, journalist, författare och ledamot av Litteraturutredningen.

Digitala visningsrum (Folkbiblioteken som kulturhus) 


Digitala bibliotek med författarmöten
lördag 28 sep kl. 11:20 - 11:50
Plats: Digitala Torget, Stora Scenen, F-hallen
Metropolitan i New York och Malmö Stadsbibliotek satsar bägge på det digitala mötet med publiken. Författare i direktsändning till lokala bibliotek kan svara på frågor och närvara i Eslöv och Tomelilla samtidigt. Nu får du veta hur man handskas med tekniken, vad man ska tänka på och se några smakprov. Medverkande: Nanna Ekman och Mats Nordström, Malmö Stadsbibliotek samt Annelie Börjesson, Kultur Skåne. Moderator: Neta Norrmo, curator och seminarieredaktör på Mediedagarna, Meg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar