tisdag 17 september 2013

Litteratur och musikscen i Helsingborg, bokcirklar och kanon

Bushwick Book Club HBG
Nu landar succén Bushwick Book Club i Helsingborg och på Dunkers kulturhus. Under tre kvällar får publiken möta musiker som satt klorna i litterära verk.
Bushwick Book Club - arrangemanget där en bok väljs ut varefter man bjuder in artister, som inspirerade av boken, skriver nya låtar. Under en underhållande, genomtänkt och avslappnad helkväll utgör boken den röda tråden. Bushwicks konferencierer leder lättsamt publiken och artisterna till rätta.
Böcker och kvällar för Bushwick Book Club HBG:
Torsdag 19 september kl 19.30:
En man som heter Ove, av Fredrik Backman.
Onsdag 23 oktober kl 19.30:
Allt detta tillhör mig av Petra Hulova.
Onsdag 27 november kl 19.30:
Och bergen svarade av Khaled Hosseini.


Forskning om bokcirklar
Antalet bokcirklar på folkbibliotek har ökat med 200% de senaste 7-8 åren. Kerstin Rydbeck, professor i bok- och biblioteksvetenskapleder just nu ett forskningsprojekt Läsarnas cirklar om bokcirklar.
Det talas mycket om bokcirklar idag, de har blivit så populära att de till och med kan beskrivas som en ny "folkrörelse". Men egentligen vet vi inte så mycket om fenomenet, det har hittills inte funnits mycket forskning vilket detta projekt vill ändra på.
Läs mer på projektets hemsida. 

Artikel i Avista
...om Malmös internationella författarscen där också livesändningarna i regionen omnämns. Axiells tidskrift Avista 1:13

.. och om böcker i allmänhet
Books are my bag - brittisk jättekampanj för att hylla bokhandeln och boken där bokstavligt sagt alla deltar - små bokhandlare och stora bokhandelskedjor. Nu på lördag, 14 september, hålls The big bookshop party och man uppmanas att besöka och rösta på sin favoritbokhandel.

Ljudböckerna ökar igen
Intressant artikel i senaste nr (13) av Svensk bokhandel om nya vägar att ge ut ljudböcker, branchens reaktioner mm. Hög igenkänningsfaktor för biblioteken tror jag. Blogg om ljudböcker - bokbrus.se

Röster om en ny kanon i LUM
Per Rydén, professor emeritus i litteraturvetenskap har i sin bok Sveriges nationallitteratur är inte bara historia skrivit om hur en litterär kanon växte fram för hundra år sedan. Nu kan det vara dags för en ny, tycker han


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar