måndag 5 juni 2017

Förskolehämtning på biblioteket i Sjöbo



Under våren har föräldrar i Sjöbo kunnat hämta sina barn på biblioteket istället för på förskolan. Sagostund, fika och boktips ingår i familjeträffarna, som är del av projektet Läslusten i Sjöbo, ett av de projekt som fick biblioteksutvecklingsbidrag från Region Skåne 2016.
Klockan är lite drygt halv fem på eftermiddagen och i ett mötesrum på biblioteket i Sjöbo ligger det fullt av färgglada kuddar på golvet. Än så länge sitter det inga barn på kuddarna, men snart.
Deras föräldrar är däremot där sedan en stund tillbaka. De dricker kaffe och lyssnar intresserat på bibliotekarien Hanna Andersson. Hon berättar om vad man kan göra på biblioteket, om sagorummet och om att det finns barnböcker på många språk, till exempel.
– Finns det ett sagorum? Det visste jag inte, det vill jag gärna se sedan, säger Sophie Smith.
– Ja, det är jättemysigt. Vi ska titta på det sedan när vi tar en rundvandring, säger Hanna Andersson.
 Hanna Andersson och Sophie Smith.
Kvällens familjeträff är den femte på Sjöbo bibliotek under våren. Hanna och hennes kollegor var under hösten ute på föräldramöten på de fyra förskolorna och pratade om barns läsning, och bjöd då också in föräldrarna att anmäla sig till familjeträffarna. Mellan fem och tio föräldrar och något fler barn har kommit per tillfälle.
– Många har inte besökt biblioteket på väldigt länge. Nästan alla har stannat kvar efter träffarna, hälften har skaffat lånekort och vi har
sett flera av dem komma tillbaka, så vi är väldigt nöjda även om vi hade hoppats på ännu fler anmälda, säger Hanna Andersson.

Når barnen genom de vuxna
Familjeträffarna på biblioteket är en del av projektet Läslusten i Sjöbo kommun, som delvis finansieras av Region Skånes bidrag för biblioteksutveckling. Syftet med det treåriga projektet är att på olika sätt främja förskolebarnens läsning och tillgång till litteratur. Man hoppas att det på sikt ska bidra till att vända de låga skolresultaten i kommunen.
Under projektets första år har biblioteket arbetat tillsammans med fyra förskolor i kommunen. Tanken är att erfarenheterna sedan ska spridas till fler förskolor under de följande två åren. Projektet riktar sig till inte i första hand direkt till barnen, utan istället på flera olika sätt till de vuxna runt barnen, som förskolepedagoger och föräldrar.
 – När det gäller de små barnens läsning, så vet vi att de vuxna är viktiga. Att de ser till att det finns böcker kring barnet, att de läser högt och förmedlar glädjen med läsning, säger Hanna Andersson.
Förskolepedagogerna och bibliotekspersonal har därför under våren deltagit i workshops, bland annat i drama, litteraturanalys och bild – allt för att inspireras i sitt läsfrämjande arbete med barnen.
– Det märks redan skillnad. Förskolorna besöker oss oftare och vi ser när vi besöker dem att böcker och sagoläsning har fått en större roll i verksamheten, säger Hanna Andersson.

Sagostund engagerar
Klockan är kvart i fem och det börjar prassla av överdragsbyxor och vindjackor utanför mötesrummet på biblioteket. Små nyfikna ögon tittar in. Kinderna är rosiga efter promenaden. Idag är det Aron och Livia Smith från Linnéstugans förskola och Imad Mosamem från Lillgårdens förskola som får träffa sina föräldrar på biblioteket, istället för att bli hämtade på förskolan.
Marie Persson från Linnéstugans förskola lämnar Aron och
Livia Smith till deras mamma på bibliotekets familjeträff.
– Det är jättehärligt. Barnen är så förväntansfulla och glada när vi ska hit, säger Marie Persson, pedagog på Linnéstugans förskola, samtidigt som hon hjälper Aron och Livia av med de brandgula förskolevästarna. Hon byter några ord med Hanna Andersson innan hon säger hejdå till barnen och föräldrarna.
Barnen tar för sig av kex, vinddruvor och juice och installerar sig i mammas knä eller på kuddarna på golvet. Nu är det dags för sagostund. Elisabeth Hundt läser högt ur boken Mallan, pappa och förskolan av Jonas Lindén och Mia Nilsson samtidigt som illustrationerna visas på storbildsskärm. Både barn och föräldrar sitter som klistrade när Elisabeth med stor inlevelse läser om hur Mallans pappa gör tokigheter när han besöker förskolan. Sen får de själva rita hajar, precis som barnen i boken.
– Min haj har prinsesskrona och kjol, förklarar sexåriga Livia Smith med tuschpennan i högsta hugg. Treårige Aron älskar hajar, och blir helt uppslukad av en faktabok som Elisabeth plockar fram till honom, där han sitter i sin mammas knä.

Eget lånekort och barnböcker på dari
När alla har ritat klart och bläddrat en stund i böcker om allt från snor till dinosaurier, så visar Hanna och Elisabeth runt på biblioteket. Barnen fastnar i sagorummet, där det förutom massor av böcker finns en låda med lego och en skön fåtölj. Hanna Andersson visar Wazma Mosamem var hon kan hitta barnböcker på dari, något som hon inte visste fanns på biblioteket. Hon ska också skaffa ett eget lånekort till sin femårige son Imad.
– Han tycker om att scanna själv när vi lånar böcker, så det kommer han att gilla, säger hon.
Sophie Smith har inte varit på biblioteket på länge, och är väldigt nöjd med besöket. Hon tänker komma tillbaka med barnen.
– Det har blivit så fint här och det är helt annorlunda jämfört med hur det var när jag var liten. Då var det mer hysch-hysch, att man skulle vara tyst. Att besöka biblioteket är så mycket mer än bokläsning. Barnen lär sig att låna, lämna tillbaka, ta ansvar. Och nu när Livia börjar läsa själv så kan vi få tips på lämpliga böcker från kompetent personal, säger hon.
Wazma och Imad Mosamem kollar in böcker
på Sjöbo bibliotek.


Elisabeth Hundt och Hanna Andersson på Sjöbo bibliotek tycker att det är givande att jobba med familjeträffarna och ser gärna att de blir en del av bibliotekets ordinarie verksamhet efter projektets slut.
– Vi tror mycket på det personliga möte som sker på träffarna, och vi har fått så fin respons från deltagarna. Det var till exempel en pappa som själv inte hade varit här sedan skolåldern. Han hade dyslexi och förknippade själv biblioteket med något jobbigt. Men han ville ge sitt barn läsningen. Familjeträffen blev första steget, och nu har jag sett honom komma tillbaka, säger Elisabeth Hundt.
/ Tove Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar