torsdag 29 juni 2017

Ett par guldkorn från MigranTech i Kista

I början av förra veckan var jag på MigranTech, en nätverksträff på Kista bibliotek för två av Svensk biblioteksförenings expertnätverk - det för digitala bibliotekstjänster och det för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända. Det var första gången för mig, och det blev två dagar fulla av nya intryck och spännande samtal med kollegor från olika delar av landet. För er som inte är med i något nätverken eller brukar åka på träffarna, så vill jag verkligen rekommendera det. Det blev en inspirationsinjektion eftersom programmet var brokigt, internationellt och spännande. Här kommer ett par nedslag!


Barbara Schack från Libraries without borders, en organisation med säte i Paris, imponerade på mig med sin presentation. Jag fick intrycket av en otroligt ambitiös och innovativ organisation, med genomtänkt kommunikation, vars verksamhet jag kommer att följa med intresse hädanefter. Barbara berättade om Ideas box.
Det är ett portabelt bibliotek och multimediacenter som används bland annat i flyktingläger över hela världen. Nu senast också i Colombia efter många år av gerillakrig, vilket bland annat Libraries without borders skriver om i denna intressanta debattartikel om bibliotekens roll i fredsarbete. I några metallådor som ryms i en UNHCR-lastbil finns ett bibliotek i miniatyr - och på bara 20 minuter kan man sätta upp det och börja ta emot besökare, som kan göra det mesta som går att göra i ett vanligt bibliotek - trots att man kanske i värsta fall befinner sig i ett rudimentärt läger i en öken.
50 miljoner människor är på flykt i världen. Flyktingar tillbringar i genomsnitt 17 år i flyktingläger.(Den siffran hade jag svårt att ta in!) Ideas box är ett sätt att stärka människor och ge dem redskap att vara delaktiga och aktiva ändå. Se filmerna, de förklarar bättre än jag. Det är en härlig tanke att man skickar ut bibliotek som ett slags fredligt vapen mot all världens elände i en låda, på nåt sätt.The glass room och data detox
Har det blivit lite mycket skärmtid det senaste? Har du sisådär 14 000 lösenord som du inte minns i omlopp? Då är det kanske dags för en Data detox - en internet-avgiftning i åtta steg. Om detta berättade Alistair Alexander från Tactical Tech i Berlin. Han berättade också om pop up-utställningen The glass room som ger en kritisk blick på vårt digitala liv.

Det kan i källkritikens namn vara värt att notera att det är Mozilla (ägaren till Firefox) som står bakom The glass room och Data detox-konceptet. En rörelse av så kallade Mozillians skapar en motkraft till övervakningen och profiterandet på våra sökningar. Jag kände inte till detta sedan tidigare och tyckte att det var värdefullt med perspektiv som motvikt och tankeställare i dessa tider då big data okritiskt presenteras som lösningen på många problem. Vi fick exempelvis tips om sökmotor-alternativet duckduckgo.com som inte samlar in eller delar personlig information utifrån sökningar.
/ Tove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar