torsdag 24 november 2016

Ett eget rum på Höllvikens bibliotek


 


Snart slår dörrarna upp för 9-13-åringarnas eget rum på Höllvikens bibliotek. Projektet "Ett eget rum" fick utvecklingsbidrag från Kultur Skåne 2015, och den 1 december är det dags för invigning.
 
Utanför de stora fönstren lägger sig frosten över gräset, men inne på Höllvikens bibliotek håller en mysig djungelmiljö på att ta form. Ett rum precis innanför entrén med fönster från golv till tak, som tidigare inrymde turistbyrå, ska snart bli 9-13-åringarnas eget rum i biblioteket. Barn i Höllviken har själva varit med och utformat rummet, som förhoppningsvis ska locka fler i just den åldern till biblioteket.
 
 – Vi har en fin barnavdelning på biblioteket, men ingen egen plats för barnen i mellanåldern. Vi ser en lucka bland våra besökare i den gruppen, och skulle gärna vilja att de kommer hit på sin fritid, säger Caisa Svärdén, samordnare på Höllvikens bibliotek.


Tillsammans med de tre kollegorna Mark Wallenius, Therése Christensson och Ewa Matz har hon arbetat med projektet Ett eget rum sedan i slutet av förra året. När de fick veta att Turistbyrån skulle flytta till Falsterbo, så föddes idén om ett eget rum för 9-13-åringarna. Biblioteket ansökte och fick 100 000 kronor i biblioteksutvecklingsbidrag från Region Skåne.

Kojan har klätts in med boktips från höstlovet.

 
Caisa Svärdén med koja och djungelvägg.
Som ute, fast inne
En hel vägg och hela entrén till rummet är målad som en kombinerad djungel- och strandmiljö. En apa svingar sig i svansen från ett träd och en leopard spanar ner på oss. Gröna trädkronor, en tropisk sandstrand och en oändligt blå himmel ramar in det ljusa rummet, som har havsutsikt även i verkligheten, fast då över ett troligen något kallare Öresund. På golvet ligger en mjuk gräsmatteliknande matta.
 
 – Det var ett vanligt önskemål från barnen, just detta med att det skulle vara lite som utomhus, fast inomhus. Vi lyckades få med både djungel och lite strand, säger Caisa Svärdén.
Än så länge saknar rummet namn. Arbetsnamnet har varit Ett eget rum, men barnen själva ska få chansen att döpa det i en tävling på invigningsdagen den 1:e december.
Att barnen själva skulle vara delaktiga i utformandet av rummet och aktiviteterna som det ska fyllas med var en viktig förutsättning. 
Mycket av inspirationen till projektet kom från Tiotretton i Stockholms Kulturhus och från Balagan på Malmö stadsbibliotek. Sara Stiber, barnkulturdesigner som bland annat var med och tog fram konceptet för Balagan, anlitades därför tidigt för att hjälpa till i processen.
 
– Det kändes viktigt att ta hjälp av någon som har erfarenhet av att involvera barn i ett sådant här projekt, säger Caisa Svärdén. 
Massor av idéer kom in från barnen på playshop-tillfällena.
Playshops med barn
En grupp med barn från årskurs fyra, fem och sex från alla Höllvikens fyra skolor bjöds in att delta i så kallade playshops. Skolbibliotekarierna ute på skolorna, som känner barnen, såg till att det fanns både storläsare och barn som inte läser så mycket i grupperna. Totalt blev det åtta tillfällen av playshops under Sara Stibers ledning, där barnen fick komma med idéer, tankar och förslag på teman som Mitt drömrum och Min bästa läsmiljö. 
 
– Det var väldigt mycket jobb med att förbereda, genomföra och sammanfatta materialet från alla play shops, men så otroligt roligt att få höra barnens tankar, säger Caisa Svärdén.
Under samma period fanns det förslagslådor ute på alla skolor och på biblioteket, där alla som ville kunde lämna förslag till hur rummet skulle utformas och vad man skulle kunna göra där.
 
– Det roliga var att efteråt kunde vi se att de önskemål som kom in i förslagslådorna stämde väldigt väl överens med vad vi kom fram till vid playshop-tillfällena, berättar Caisa Svärdén.
 
Hur ville då barnen att rummet skulle vara? Dels var det alla de förslag som sedan bland annat resulterade i djungel- och strandväggen och det gräsmatteliknande golvet – förslag som gick ut på att rummet skulle kännas som ute fast inne, grönt och naturinspirerat. 
 
– Det ska också hänga en fåtölj i bambu vid fönstren där man kan sitta och läsa, säger Caisa.

 

En kravlös plats
Många förslag från barnen handlade också om att skapa en plats för ”häng”, att det skulle vara lugnt och mysigt, en plats för spel, pyssel och läsning med soffor, kuddar och filtar och platser att krypa in på. En koja stod högt upp på önskelistan.
 
– Ja, det var något många ville ha. Så det har vi ordnat, säger Caisa Svärdén och visar en stor brun koja i två våningar, med hål där man kan krypa in. Kojans övervåning har fått mjuk grön matta, som den på golvet. Snart ska kojan också få spotlights i taket på undervåningen, allt för att öka mysfaktorn. Fler möbler, kuddar, filtar och fatboys står också på inköpslistan inför invigningen.
 
Det märktes alltså på barnens önskemål att det var viktigt för dem att rummet blev en mysig, men också kravlös plats. 
 
– De vill att det ska vara en plats där man kan slappna av. Barnen i Höllviken är otroligt aktiva, både i skolan och på fritiden. Föreningslivet är starkt och barnen ägnar sig åt hästar, fotboll, gympa, boxning. Därför är det viktigt att det absolut inte ska kännas som skola här, och att man inte känner att man måste prestera på något sätt för att få vara här, säger Caisa.
 
Exakt vilka aktiviteter som rummet ska fyllas med är inte riktigt klart. Det får ge sig med tiden.
 
– Det kan vara enkla saker som ett speciellt pyssel. Vi tänker också att andra aktörer kan hålla i aktiviteter i rummet ibland.


Ett pusslande med resurser
Tanken är att rummet ska vara öppet på eftermiddagar, när barnen har slutat skolan. Barnen hade gärna velat ha möjlighet att få fika där, med det bedömde personalen som lite för dyrt och kladdigt. Kanske blir det ändå så att barnen får hämta varsin frukt i lånedisken när de kommer på eftermiddagen. 
Det kommer alltid att finnas en bibliotekarie tillgänglig för barnen, även om hen inte kommer att sitta i rummet hela tiden. 
 
– Det är lite för litet för att en vuxen ska kunna sitta där hela tiden, och barnen tyckte faktiskt inte att det var så viktigt. Det hade ju varit härligt att kunna ha det som på Tiotretton, där det satt vuxna och stickade och läste i något hörn, men det har vi inte resurser till, säger Caisa och ler.
 
Redan idag har biblioteket dubbelbemanning på eftermiddagarna, men en av bibliotekariernas arbetstid är vanligtvis avsatt för att arbeta med att katalogisera och lägga in media. Det blir nu en uppgift som får klämmas in någon annanstans i schemat. 
 
– Det är otroligt att viktigt att komma ihåg när man drar igång ny verksamhet, att tänka in hur den ska fortsätta även efter att projektpengarna är slut. Den måste helt enkelt integreras i den ordinarie verksamheten på ett klokt sätt, för man kan inte bara lägga till och lägga till, säger Caisa Svärdén.
 
Det är en av anledningarna till att man i framtiden ska förlägga kommunens tredjeklassers obligatoriska biblioteksbesök till det nya rummet.
 
– Då kan vi samordna planeringen av deras årliga besök med presentationen av det nya rummet. Det passar väldigt bra, eftersom treorna är precis i början av mellanåldern, och förhoppningsvis kan fortsätta att komma till rummet under flera år framöver.
 
Konsten att hålla nere kostnaderna
Det visade sig snart att det krävdes en hel del uppfinningsrikedom för att hålla nere kostnaderna för projektet. Saker som kojor, väggmålning och mattor är dyra saker, och budgeten hade inte räckt långt om man hade gjort på det konventionella sättet. Det var till exempel någon som tipsade biblioteket om att en förskola i Vellinge skulle slänga ut sin gamla lek-koja. Caisa och hennes kollegor åkte och tittade på den. 
– Den var målad med motiv från Nalle Puh när vi först såg den, berättar Caisa.
 Det lilla problemet löste sig genom att Arbetscenter i Vellinge kunde rusta upp och måla om kojan mot materialkostnad. 
Även väggmålningen löste sig via kontakter, Therése Christenssons bror Niclas Christensson är konstnär och bildlärare och kom och målade väggen under sommaren.
– Vi är så nöjda med den och barnen älskar den, säger Caisa.
  
Erfarenheter och tips
Nu är invigningen av Ett eget rum nära och projektgruppen börjar kunna se målet. Fast så känns det inte alls. Möjligtvis är det slutet på början. 
 – Ja, det är långt ifrån färdigt. Det känns som om det är nu det börjar! säger Caisa Svärdén. 
 Allt har tagit mycket mer tid än hon och de andra i projektgruppen hade trott. Varje tisdag under ett års tid har de arbetat med projektet, så möjligheten att ta in vikarier har varit helt avgörande.
 – Det är något man måste räkna med i budgeten, säger Caisa.
Hon beskriver det som oerhört givande att få arbeta tillsammans, både barn- och vuxenbibliotekarier. 
 – Det har skapat ett "vi" på hela biblioteket, säger Caisa.
 I arbetet med rummet visade det sig att det var de yngre i målgruppen som var mest aktiva och intresserade
 – Det blir kanske svårare än vi trodde att locka hit 12-13-åringarna.
 Hon tror att verksamheten i Ett eget rum kommer att leda till att biblioteket blir mer levande.
 – Förhoppningsvis får vi ett bibliotek med besökare i mer blandade åldrar. Vi hoppas att det här rummet leder till att vi får fler familjer som kommer hit, och också våra nyanlända Vellingebor. Det här rummet kan bli en ingång för hela familjen till biblioteket, avslutar Caisa Svärdén. 
 
Lästips från projektgruppen för Ett eget rum:  
  • ”Studier av barn- och ungdomsbibliotek – en kunskapsöversikt” (2007), Kerstin Rydsjö och AnnaCarin Elf.
  • ”Barnet, platsen, tiden – teorier och forskning i barnbibliotekets omvärld” (2010), Kerstin Rydsjö, Frances Hultgren och Louise Limberg.
  • ”Barnbibliotek och lässtimulans – Delaktighet, förhållningssätt, samarbete” (2011), Amira Sofie Sandin.
  • ”Balagan! Masterexamensprojektet The Darling Tweens i samarbete med Sara Stiber för Stadsbiblioteket i Malmö”, (2011), Eva-Johanna Sandberg.
  • ”Projektplan TWEENS till ledningsgrupp”, (2011), Andreas Ingefjord.  
Vill du veta mer om projektet Ett eget rum på Höllvikens bibliotek, kontakta Caisa Svärdén: catharina.svarden@vellinge.se
http://web.retriever-info.com/go/?u=http%3A%2F%2Fweb.retriever-info.com%2Fservices%2Fmonitor%2FdisplayPDF&a=53924&d=05085920161205bce920111069db335d8747b8b849c262&sa=2027813&x=dd1a66ee4d31ea72f7a698d9b5d565b2&s=50859&pp=[8]&x2=5bd634b9bbed51b384fbc49628d193ec&pu=https%3A%2F%2Fwww.retriever-info.com%2FproxyTest%2F%3Fid%3D050859201612052vqjIw1mP7ZU3VRykZ0VM0at000402010800%26x%3D4ff14d5ccaa51a39a0d7a4d69c1e0190
Läs mer i Sydsvenskans artikel om Ett eget rum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar