torsdag 13 mars 2014

Årets barnboksprovning, Loranga på Dunkers mm

Rekordstor ökning av inhemsk litteratur och tydliga spår av ensamhet och utanförskap

År 2013 gavs det ut totalt 1770 barn- och ungdomsböcker i Sverige, vilket är i nivå med 2012 då det utkom 1761. Klyftan mellan antal svenska och översatta böcker har ökat markant med 59 procent svenska böcker och 41 procent var översättningar.
Den tydligaste trenden i 2013 års utgivning är ensamhet och utanförskap. Det är ämnen som ofta skildras men förra året var det i fler böcker än någonsin. Mer att läsa om trenderna

Bokprovningen arrangeras numera endast i Stockholmsområdet men programmet den 18 mars kommer att filmas av UR. Länk till filmerna läggs in här så snart den publicerats.

Dunkers har fått KUR-bidrag till läsfrämjande


I samband med utställningen Loranga! Loranga! en väldigt stor utställning har Dunkers kulturhusfått 400 000 till läsfrämjande.  I utställningen kommer barnen att möta flera olika kulturella upplevelser och med stöd av pedagoger och genom konstnärliga uttrycksformer hitta alternativa sätt till eget läsande och läsutveckling. Workshop i animation, konserter, dockteater och artist in residence / jourhavande poet i form av Daniel Boyacioglus-

I samarbete med Helsingborgs bibliotek , Sagostund och Sagoträdet med
Lördagspåse kommer att finnas på samtliga bibliotek - låna en påse under en vecka med sagogodis på temat Barbro Lindgren. Påsen innehåller böcker, men även t.ex. film, cd, gosedjur spel och pussel.

Personal från Helsingborgs bibliotek håller i sagostunder i utställningen på Dunkers.

Under perioden 15 juni- 14 oktober kan man slå sig ner under Sagoträdet utanför Stadsbiblioteket och få en saga/berättelse uppläst för sig. Barbro Lindgren och personal från biblioteket står för inläsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar