tisdag 19 juni 2018

Det resande demokratilabbet - anmäl intresse redan nu!
Här kommer ett förhandstips till bibliotek som vill göra en extra satsning på demokrati och MIK i höst!

Det resande demokratilabbet är en fysisk utställning om demokrati, propaganda och källkritik som ska turnera på bibliotek i hela landet under ett år, från oktober 2018 till oktober 2019. Förutom att det verkar vara en riktigt bra och kostnadsfri utställning, framtagen i samarbete med ungdomar, så innebär den en möjlighet till fortbildning för personalen i frågor kring MIK och ungas medievärldar, och ett sätt att lyfta digital utveckling i bibliotekets lokala kontext och stärka samarbetet med olika lokala aktörer.

Det resande demokratilabbet lanseras i samband med Bokmässan i september, men redan nu går det att ta kontakt med turnékoordinatorn Sara Grevlund på turne.drd@arbetetsmuseum.se, för att anmäla intresse.

Det är tänkt att utställningen, som finns i tre exemplar i Sverige, ska turnera till 30 bibliotek - så vi tänker att det är ganska bra att hålla sig framme tidigt och vill därför tipsa om detta redan nu före sommaren!

Ur informationsmaterialet (som inom kort läggs ut på en webbsida):


"Det resande demokratilabbet är
  • En fysisk utställning på 25 kvm,som visas fyra veckor på varje bibliotek
  • En enkel pedagogisk handledning för bibliotekarier
  • Ett nätverk med föreläsare för bibliotekspersonal och allmänhet
  • Ett färdigt marknadsförings- och kommunikationsmaterial
  • En språngbräda in i Statens medieråds metodmaterial Propaganda och bilders makt
Kostnad:
Ingen hyra. Ni betalar frakten till nästa bibliotek.

Det resande demokratilabbet finansieras av Postkodstiftelsen och är ett samarbete mellan Arbetets
museum, Statens medieråd, Sensus Studieförbund, Kungliga biblioteket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I Det resande demokratilabbet kliver du fysiskt in i den värld ungdomar vistas i dagligen. En värld full av missledande information och starka krafter, men även stora möjligheter.
I Propagandalabbet synar du framgångsfaktorerna för propagandisten och hur hen paketerar sina budskap.
I Åsiktsmaskinen trängs alla Influencers som pekar ut åsiktskorridorer och designar din världsbild. Vi identifierar Vem som lyssnar på unga människor och Var. Men mesta av allt förmedlar vi Första hjälpen och utvecklar Överlevnadskit – allt för att du ska lämna demokratilabbet som en framgångsrik Propagandaavslöjare.
Det resande demokratilabbet är utvecklad av och för ungdomar. Utställningen riktar sig främst till
högstadiet och gymnasiet men är en viktig och lärorik upplevelse för alla.

Vi som driver projektet är Arbetets museum, Statens medieråd och Sensus, vars huvudsakliga del består av vandringsutställningen; Det resande demokratilabbet. Här ges elever och unga vuxna en lekfull upplevelse samtidigt som deras förmåga till självständig och oberoende bedömning av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt ökar.
Genom workshops på plats i utställningen möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum som ska ge ungdomarna insikter som hjälper dem att identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll. Utställningen blir en språngbräda in i Statens medieråds metodmaterial för högstadie- och gymnasieskolan; Propaganda och bilders makt. Tillsammans med Kungliga biblioteket/Digitalt först och MSB skapas även ett föreläsnings- och seminarieprogram tillgängligt för alla visande bibliotek.
Projektet möjliggörs genom finansiering av Postkodstiftelsen."

1 kommentar:

  1. Tillat meg å introdusere LE-MERIDIAN FINANSIERINGS TJENESTER. låneselskapet som gir meg et lån på 5 000 000,00 dollar. Når andre låninvestorer har neglisjert tilbudet mitt, men Le_Meridian Funding Service gir meg suksesslån. De er direkte i lånefinansiering og prosjekt når det gjelder investering. de tilbyr finansieringsløsninger til selskaper og enkeltpersoner som søker tilgang til kapitalmarkedsfond, de kan hjelpe deg med å finansiere prosjektet ditt eller utvide virksomheten din. E-postkontakt :::: lfdsloans@lemeridianfds.com Også lfdsloans@outlook.com eller Skriv på whatsappnummer på 1- (989-394-3740) Good Intend,

    SvaraRadera