måndag 23 april 2018

En ny väg in till Bokstart



Kulturrådet erbjuder bibliotek, barnhälsovård och förskola Bokstart - Idélabbet, ett utvecklingsprogram som ger stöd till förnyelse inom arbetet med små barns språk med utgångspunkt i familjens behov och upplevelser.

Utvecklingsprogrammet är en del av Bokstart, en nationell satsning som riktar sig till föräldrar och andra vuxna i små barns närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Satsningen bygger på samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språk och kommunikation.

Bokstart – Idélabbet vänder sig till kommuner som vill utveckla bibliotekens, barnhälsovårdens och förskolans arbete med små barns språkutveckling tillsammans med föräldrar och andra vuxna i barns närhet.

Syftet med Idélabbet är att ge metodstöd för ett långsiktigt förnyelsearbete för de verksamheter som har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling, utifrån olika perspektiv och kompetenser.

Varje kommun som deltar i Idélabbet kommer att arbeta med Innovationsguiden (SKL) som metodstöd. Utvecklingsprocessen är uppbyggd utifrån metoden tjänstedesign, som tar sin utgångspunkt i användarens upplevelse. Syftet är att utveckla tjänster som bättre motsvarar behoven hos dem vi vill nå, det vill säga föräldrar och andra vuxna i små barns närhet.

Kulturrådet bjuder på tre utbildningstillfälle innovation i teori och praktik, coachning, digital platform och kollegialt kunskaps- och erfarenhetsutbytte. Utbildningen äger rum i Stockholm.
Ansökningsperiod  är 19 april till den 17 maj 2018. Mer information hittar du här.
Kolla samtidigt Kulturrådets inspirerande www.bokstart.se. Här kan du få tips, kunskap och inspiration.

Självfallet blir de biblioteken som deltar i Idélabbet även del av det skånska Bokstartsnätverket, som startades under hösten 2017. Även Kulturförvaltningen kommer att fortsätta sitt utvecklingsarbete inom Bokstart. Inom kort kommer vi att skicka ut information om de olika vägarna in i Bokstart i Skåne. Håll utkik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar