fredag 13 april 2018

Bibliotopia - en konferens om bibliotekens framtida möjligheter

I onsdags besökte jag (Tove) Trollhättan och bibliotekskonferensen Bibliotopia 2018.
Bibliotopia är en årlig konferens som har funnits sedan 2014. Kultur i Väst, alltså Västra Götalandsregionen, är arrangör, tillsammans med en ny kommun i regionen varje år.
Konferensen har som syfte att diskutera bibliotekens framtida möjligheter och utmaningar, ur såväl nationella som internationella perspektiv.

En växande mötesplats
Konferensen har vuxit sedan den startade, och i onsdags var det 350 deltagare som fyllde Trollhättans Folkets hus, där också det nyrenoverade stadsbiblioteket ligger. De flesta kom förstås från regionen, men där fanns också många gäster från andra delar av landet.

Konferensen är intressant för alla som arbetar på bibliotek och med biblioteksutveckling, men definitivt även för politiker. Programmet var inte geografiskt betingat, utan precis lika relevant för en bibliotekarie i Skåne som för en i Västra Götaland.
Här kommer några nedslag i ett brett och fullproppat program:

Att hantera social oro
Den gemensamma nämnaren för de olika föreläsningarna var att de tog upp frågor som är omdiskuterade och aktuella för alla, eller nästan alla folkbibliotek, och som kommer att påverka dem under en överskådlig framtid.
Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK gjorde en mycket tydlig och angelägen presentation på det aktuella temat social oro på bibliotek, bland annat med utgångspunkt i förbundets undersökningar om arbetsmiljön på biblioteken. Den sociala oro som har flyttat in på biblioteken har, som många är plågsamt medvetna om, påverkat allt från öppettider och aktiviteter till möblering och till och med inköp. Anna Troberg pratade bland annat om vikten av att fortsätta anmäla och rapportera in kränkningar och hot.
- Vänj er inte vid det som absolut inte ska förekomma på bibliotek, sade hon. Anna Trobergs föreläsning på en knapp halvtimme finns att se som film, och det rekommenderas.

Bubblande bibbla på stan
Mjölby bibliotek i Östergötland fick förra året Axiells utmärkelse Årets nytänkare 2017 för sitt arbete med Bibblan på stan. Projektet bygger på pop up-verksamhet av en mängd olika slag, och till sin hjälp har man bland annat en lådcykel.
Bibliotekschefen Anya Feltreuter och projektledaren Maria Niemi berättade för en mycket intresserad publik om hur de har varit med på marknader, idrottsevenemang, cyklat ut på stan och till arbetsplatser, till äldreboenden och pizzerian. De bjuder in till pop up-pyssel, pop up-bokutlåning och pop up-sagostunder, men ägnade också mycket tid åt att bara prata med folk och dela ut flyers, till exempel. Och det har fått effekt - besökarantalet på biblioteket har ökat kraftigt på bara ett år.


- I början var det lite svårt att förklara varför bibblan skulle vara med i olika sammanhang, men nu är det så många som vill att vi ska komma och vara med i olika sammanhang att vi till och med får säga nej, berättade Maria Niemi.
Två intressanta observationer från Bibblan på stan-projektet är att många, även människor som är födda i Sverige, inte kände till att bibliotekets verksamhet är gratis. Anya Feltreuter och Maria Niemi berättade också att många de mötte inte trodde att biblioteket var till för dem.
Bibblan på stan-föreläsningen finns inte filmad, men jag länkar nedan till deras folder med mer info och till en föreläsning från Bokmässan förra året.
För den som vill ha ett färdigt koncept att kopiera rakt av eller anpassa efter lokala förhållanden, och snabbt vill kunna komma igång med att arbeta uppsökande - kör på. Det finns just nu pengar att söka både från Region Skåne och från Stärkta bibliotek. Stärkta bibliotek handlar ju dessutom mycket om just att tillgängliggöra biblioteksverksamhet.
Att höra om Bibblan på stan var så inspirerande, och det verkar oerhört lustfyllt som projekt. Mjölby bibliotek hade också samlat en stor mängd tips till den som vill testa något liknande.

Mer information om Bibblan på stan
Föreläsning om Bibblan på stan från Bokmässan 2017

Bärande argument för kultur
Alla som någon gång känner att de behöver lite hårda fakta att ta till när de talar om kulturens betydelse, kanske med politiker eller så - de kan med fördel lyssna på Rudolf Antonis föreläsning från Bibliotopia. Rudolf Antoni är vice vd och utvecklingschef på Fastighetsägarna och ordförande för Svenska stadskärnors forskarråd - ett forskarråd jag inte ens visste fanns. Han har ett förflutet som analytiker på SOM-institutet, en opinions- och undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som mäter svenskarnas vanor och attityder.
Han visade på ett underhållande sätt hur konst och kultur påverkar städer, människor, hälsa och ekonomi på ett positivt sätt - hela tiden med full täckning i forskning och statistik.
Även hans föreläsning från Bibliotopia finns filmad.

En biblioteksvision för hela världen
Torbjörn Nilsson, chef för Malmö stadsbibliotek, är också styrelseledamot i IFLA governing board. Han berättade på Bibliotopia om IFLA:s arbete med Global vision, en stort projekt där enkäter, workshops och andra aktiviteter där biblioteksmänniskor i hela världen bidrar, ska resultera i en världsomspännande handlingsplan för bibliotek för 2019-2024. Spännande, intressant och något som alla bör känna till för att kunna bidra till att skapa framtidens bibliotek på ett internationellt plan!

Bibliotopia 2019
Nästa år äger konferensen rum i Stenungsund, en timme från Göteborg. Det är samma datum som i år - den 11 april. För er som vill ha inspiration och en koncentrerad dos omvärldsbevakning från folkbiblioteksvärlden är det kanske en resa som är värd att göra!
Se filmade föreläsningar från Bibliotopia 2018 här.
/ Tove Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar