fredag 21 april 2017

Satsning på Bokstart


Vår regering har avsatt pengar för satsningar som syftar till att bidra till en förbättrad tillgång till kultur bland annat genom utbyggnad av den läsfrämjande insatsen Bokstart. Bokstart riktar sig till barn mellan 0 och 3 år och vuxna i deras närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. På så sätt utvecklas barnets språk och läsintresse.
Förstärkningen av Bokstart innebär att satsningen utvidgas till att omfatta fler regioner och att satsningen på ett tydligare sätt också kopplas till förskolan.




foto: Anna von Brömssen

För några veckor sedan publicerade Kulturrådet information om bidrag för Bokstartprojekt som går att söka under hösten av bibliotek med samarbetspartner inom barnhälsovården och/eller förskola.
Den särskilda utlysningen av Bokstartbidraget är ett strategiskt drag av Kulturrådet för att förvalta regeringens extra insats för Bokstart i de kommande fyra åren på bäst möjliga sätt. Bidraget ger möjligheten att utifrån den egna lokala/regionala förutsättningen utveckla Bokstart, men ger samtidigt tydliga ramar inom vilka Bokstart ska utvecklas. Just den här balansen mellan frihet och restriktioner gör att vi tillsammans kan utveckla Bokstart i samma riktning på bäst möjliga sätt och att vi på riktigt kan ta del av varandras erfarenheter. Under de senaste tre åren har det pågått fem pilotprojekt (bland annat i Landskrona) där bibliotekspersonal (bokstartare) kommer på hembesök. En metod som har visat sig vara framgångsrik. Kulturrådet ger fortsatt stöd till projekt som utforskar hembesök som metod men öppnar också för utveckling av fler metoder som når barn och vuxna i deras närhet.
Igår bjöd Kulturrådet bibliotekarier, logopeder, BVC-personal, förskolelärare, regionala biblioteksutvecklare och bokstartare för att diskutera hur kompetensutvecklingsinsatser inom Bokstart kan utformas, utifrån satsningens syfte och för att möta målgruppernas behov. Det blev ett utbyte av tips, erfarenheter och kunskap och framför fick vi mer förståelse för varandras professioner. Jag blev inspirerad av hur bibliotek och barnhälsovården i Blekinge/Kronoberg samarbetar kring Bokstart. Bibliotekspersonal coachar BVC-sjuksköterskor som vid 8 månaders-hembesöket högläser för det lilla barnet. Ett bra alternativ till bibliotekariers hembesök!
Vi hoppas att tillsammans med er kunna utveckla metoder och bokstartsnätverk i Skåne och kunna ta del av regeringens extra pengar under de kommande fyra åren!
Vår forskningscirkel för läsfrämjande verksamhet som vi organiserar i samarbete med Malmö Högskola skulle kunna ge er möjlighet att redan under hösten utforska frågan hur man kan initiera och utveckla Bokstart i din kommun och på ditt bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar