tisdag 4 april 2017

Om poesi, Littfest i Umeå och Kristianstad bokfestival

Poesi är en litteraturgenre som vuxit i popularitet de senaste åren. Samtidigt som poesin nästan försvunnit i den fysiska bokhandeln finns poesi på scen, i olika fora på nätet och utgiven på en mängd små och oftast ideellt drivna förlag.

Podpoesi kan du lyssna på och ladda hem poesi inläst av författarna själva. Du kan också göra listor på poesi att själv lyssna på eller dela via Facebook och Twitter.


"Poesin står stark som konstform i Sverige. Nästan en femtedel av all utgiven skönlitteratur är poesi. Nya fora öppnar ständigt på nätet. På Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Youtube och andra plattformar utvecklas poesier i enlighet med mediernas villkor. Små förlag startar, verkar och byts ut. Varje vecka kan man på många orter välja mellan flera poesievenemang." (från Örnen och kråkan)

Örnen och kråkan är en nystartad webbplats och kritiksite för svensk och översatt poesi med Magnus William-Olsson som redaktör och ansvarig utgivare. Här kan man varje vecka läsa eller lyssna till en recension av någon utgiven poesibok och en gång i månaden lyssna till ett längre samtal om poesi. Här finns också en instruktion för hur man själv kan spela in litteraturtips om poesi. En annan resurs är gruppen Poesi på bibliotek på FB med allt ifrån tips på skyltning till inspelningar från olika arrangemang.

Många bibliotek som på olika vis vill lyfta poesin kommer säkert att kunna hämta inspiration härifrån - för intresse finns! För två veckor sedan firades Världspoesidagen på Stadsbiblioteket i Malmö. Röda rummet var fullsatt och vi fick lyssna på Gloria Gerwitz från Mexiko, Michael Agustin från Tyskland och andra poeter från Indien, USA och Sverige. Det blir en förtätad stämning när så många lyssnar samtidigt på en högläsning. Läs mer i Ann Lingebrandts artikel i Sydsvenskan.

I Halland arrangeras flera av deltävlingarna inför årets SM i Poetry slam på biblioteken. Kanske något för biblioteken i Skåne att fundera på till nästa år?

På Littfest i Umeå för tre veckor sedan hade också poesin fått en tydlig plats både i fredagkvällens poesiuppläsningar, modererad av Per Bergström, med unga poeter från sex europeiska länder som bjudits in via EU-projektet Versopolis och Gloria Gerwitz i ett av lördagens program. Uppläsningar kan man höra också i Lundströms bokradio som spelades in i Umeå.

Till sist - på Kristianstad bokfestival i september planeras för ett seminarium kring Bibliotek som litterära arrangangörer - den 7 september.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar