torsdag 27 april 2017

Tre tips på läsfrämjande teman för vår forskningscirkel


Under ett år med start hösten 2017 finns det möjlighet för bibliotekspersonal i Skåne att tillsammans med forskare från Malmö Högskola på olika vis undersöka och utveckla den egna läsfrämjande verksamheten. Under sammanlagt 40 timmar, en arbetsvecka, spridd över ett helt år kan man diskutera den egna läsfrämjande verksamheten med andra bibliotekarier och en forskare/handledare från Malmö Högskola.
Det finns fortfarande några platser kvar i forskningscirklarna, och här kommer några tips på möjliga teman för dig som vill delta, men inte ännu har en färdig tanke om tema:

TIPS 1
Bokstart, en läsfrämjande verksamhet för små barn i åldern 0-3 år och vuxna i deras närhet. Bokstart är en nationell satsning med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. På så sätt utvecklas barnets språk och läsintresse. Regeringen har avsatt pengar för att utvidga Bokstart till fler regioner och kommuner och koppla satsningen till förskolan. Forskningscirkeln skulle kunna ge er möjlighet att redan nu utforska frågan hur man kan initiera och utveckla Bokstart i din kommun och på ditt bibliotek!




TIPS 2
Sofie Strandberg har under hösten 2016 skrivit en kandidatuppsats ”Mediekonkurrens och kompetens – en kvalitativ studie över litteracitet och nya medier i en biblioteksmiljö.”  Hon ställer frågan hur bibliotekarier ser på sitt läsfrämjande arbete i förhållande till nya medier. Skulle du vilja utveckla någon form av läsfrämjande verksamhet som utgår ifrån en ny medietyp? Hur kan du som bibliotekarie introducera nya medieformer för att stimulera till läsning?

Forskningscirkeln skulle ge dig möjlighet att fördjupa din kunskap i dialog med kollegor och en forskare.



TIPS 3
Hur kan biblioteken utveckla sitt läsfrämjande arbete utifrån ett mångspråksperspektiv? Vilka resurser finns, och hur kan de användas? Hur kan man förvalta låntagarens kunskap om litteraturen i hemlandet på bäst möjliga sätt?

I vår forskningscirkel kan du utforska frågan och samtidigt i små steg prova den nya verksamheten på ditt bibliotek!



Naturligtvis är du också välkommen att välja ett annat tema!

Utöver att du utvecklar den läsfrämjande verksamheten på ditt bibliotek, utvecklar du även din skrivkompetens. Det reflekterande sättet att skriva kan vara användbart när du skriver ansökningar, projektplan m.m.
Och sist men inte minst ger forskningscirkeln dig ett (nytt) kollegialt nätverk.


Välkommen med din anmälan

fredag 21 april 2017

Satsning på Bokstart


Vår regering har avsatt pengar för satsningar som syftar till att bidra till en förbättrad tillgång till kultur bland annat genom utbyggnad av den läsfrämjande insatsen Bokstart. Bokstart riktar sig till barn mellan 0 och 3 år och vuxna i deras närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling. Föräldrar uppmuntras att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. På så sätt utvecklas barnets språk och läsintresse.
Förstärkningen av Bokstart innebär att satsningen utvidgas till att omfatta fler regioner och att satsningen på ett tydligare sätt också kopplas till förskolan.




foto: Anna von Brömssen

För några veckor sedan publicerade Kulturrådet information om bidrag för Bokstartprojekt som går att söka under hösten av bibliotek med samarbetspartner inom barnhälsovården och/eller förskola.
Den särskilda utlysningen av Bokstartbidraget är ett strategiskt drag av Kulturrådet för att förvalta regeringens extra insats för Bokstart i de kommande fyra åren på bäst möjliga sätt. Bidraget ger möjligheten att utifrån den egna lokala/regionala förutsättningen utveckla Bokstart, men ger samtidigt tydliga ramar inom vilka Bokstart ska utvecklas. Just den här balansen mellan frihet och restriktioner gör att vi tillsammans kan utveckla Bokstart i samma riktning på bäst möjliga sätt och att vi på riktigt kan ta del av varandras erfarenheter. Under de senaste tre åren har det pågått fem pilotprojekt (bland annat i Landskrona) där bibliotekspersonal (bokstartare) kommer på hembesök. En metod som har visat sig vara framgångsrik. Kulturrådet ger fortsatt stöd till projekt som utforskar hembesök som metod men öppnar också för utveckling av fler metoder som når barn och vuxna i deras närhet.
Igår bjöd Kulturrådet bibliotekarier, logopeder, BVC-personal, förskolelärare, regionala biblioteksutvecklare och bokstartare för att diskutera hur kompetensutvecklingsinsatser inom Bokstart kan utformas, utifrån satsningens syfte och för att möta målgruppernas behov. Det blev ett utbyte av tips, erfarenheter och kunskap och framför fick vi mer förståelse för varandras professioner. Jag blev inspirerad av hur bibliotek och barnhälsovården i Blekinge/Kronoberg samarbetar kring Bokstart. Bibliotekspersonal coachar BVC-sjuksköterskor som vid 8 månaders-hembesöket högläser för det lilla barnet. Ett bra alternativ till bibliotekariers hembesök!
Vi hoppas att tillsammans med er kunna utveckla metoder och bokstartsnätverk i Skåne och kunna ta del av regeringens extra pengar under de kommande fyra åren!
Vår forskningscirkel för läsfrämjande verksamhet som vi organiserar i samarbete med Malmö Högskola skulle kunna ge er möjlighet att redan under hösten utforska frågan hur man kan initiera och utveckla Bokstart i din kommun och på ditt bibliotek!

tisdag 18 april 2017

App hjälper besökare med synnedsättning att orientera sig i biblioteket

Hillevi Andreasson, bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek
Snart kommer besökare med syn- och läsnedsättningar att kunna orientera sig på ett enklare sätt på Malmö stadsbibliotek, tack vare appen Blinfo.
Vi ställde fem frågor till Hillevi Andreasson, bibliotekarie på Malmö Stadsbibliotek:

Vad är Blinfo och hur fungerar appen?
Det är ett system som bygger på att så kallade beacons (fyrar) skickar signaler via bluetooth med information till appen Blinfo i telefonen. Meddelandena läses sedan upp med telefonens VoiceOver.

Varför behövs den på stadsbiblioteket?
Biblioteket är stort och såväl synskadade som personer med dyslexi, och för den delen även andra besökare, har tagit upp svårigheterna att orientera sig i byggnaden.

onsdag 12 april 2017

Påsklyssningstips - Bibliotekspodden

Påskledighet och tid för poddlyssnande? Här kommer ett tips!
Bibliotekspodden är en informativ, informell och rolig podd som görs av bibliotekarierna Elisabeth Skog och Jeanette Malm på Stadsbiblioteket i Halmstad. De poddar om litteraturen, läsningen och livet, och bjuder in intressanta gäster. Ibland spelar de in sina avsnitt ute på fältet! Vi mötte dem på Halmstadkonferensen där de bland annat intervjuade Majgull Axelsson och Bokmässans vd Maria Källsson. Deras senaste avsnitt handlar om Halmstadkonferensen.
Med detta tips önskar vi på Kultur Skåne en glad påsk!
Kultur Skånes Ann Lundborg (t.h) blev såhär glad när hon fick
 träffa Bibliotekspoddarna Elisabeth Skog och Jeanette Malm
 på Halmstadkonferensen härförleden.
Bibliotekspodden intervjuar författaren Majgull Axelsson.




måndag 10 april 2017

Ny internetguide om algoritmer

https://www.iis.se/docs/Algoritmer.pdf
Begreppet källkritik har under senare år kompletterats med begreppet sökkritik, som ett viktigt redskap för att kunna hantera information på nätet. För att kunna ägna sig åt sökkritik måste man ha lite koll på hur algoritmer påverkar den information som når oss, och förstå varför de har blivit så viktiga.
Nu har Internetstiftelsen i Sverige kommit ut med en av sina utmärkta och angelägna internetguider om just detta, denna gång med rubriken Algoritmer - så påverkar de din vardag, av Jutta Haider och Olof Sundin.

torsdag 6 april 2017

Titta på föreläsningar från Bibliotopia

Just nu pågår bibliotekskonferensen Bibliotopia i Vara med temat bibliotekens framtid. Alla föreläsningar filmas och läggs ut direkt på Kultur i Västs youtube-kanal, så man kan titta redan idag.


Några av de intressanta punkterna på programmet är:

Towards a political model of libraries: librarians facing external and internal crisis
Raphaëlle Bats, bibliotekarie och ansvarig för avdelningen för Internationella relationer vid Enssib Lyon, Frankrike

Kampen om kulturen
Helene Lööw, docent i historia, Uppsala universitet

Forskning som motor för utvecklingsarbete
Cecilia Gärdén, konsulent bibliotek och lärande, Kultur i Väst

tisdag 4 april 2017

Om poesi, Littfest i Umeå och Kristianstad bokfestival

Poesi är en litteraturgenre som vuxit i popularitet de senaste åren. Samtidigt som poesin nästan försvunnit i den fysiska bokhandeln finns poesi på scen, i olika fora på nätet och utgiven på en mängd små och oftast ideellt drivna förlag.

Podpoesi kan du lyssna på och ladda hem poesi inläst av författarna själva. Du kan också göra listor på poesi att själv lyssna på eller dela via Facebook och Twitter.


"Poesin står stark som konstform i Sverige. Nästan en femtedel av all utgiven skönlitteratur är poesi. Nya fora öppnar ständigt på nätet. På Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Youtube och andra plattformar utvecklas poesier i enlighet med mediernas villkor. Små förlag startar, verkar och byts ut. Varje vecka kan man på många orter välja mellan flera poesievenemang." (från Örnen och kråkan)

Örnen och kråkan är en nystartad webbplats och kritiksite för svensk och översatt poesi med Magnus William-Olsson som redaktör och ansvarig utgivare. Här kan man varje vecka läsa eller lyssna till en recension av någon utgiven poesibok och en gång i månaden lyssna till ett längre samtal om poesi. Här finns också en instruktion för hur man själv kan spela in litteraturtips om poesi. En annan resurs är gruppen Poesi på bibliotek på FB med allt ifrån tips på skyltning till inspelningar från olika arrangemang.

Många bibliotek som på olika vis vill lyfta poesin kommer säkert att kunna hämta inspiration härifrån - för intresse finns! För två veckor sedan firades Världspoesidagen på Stadsbiblioteket i Malmö. Röda rummet var fullsatt och vi fick lyssna på Gloria Gerwitz från Mexiko, Michael Agustin från Tyskland och andra poeter från Indien, USA och Sverige. Det blir en förtätad stämning när så många lyssnar samtidigt på en högläsning. Läs mer i Ann Lingebrandts artikel i Sydsvenskan.

I Halland arrangeras flera av deltävlingarna inför årets SM i Poetry slam på biblioteken. Kanske något för biblioteken i Skåne att fundera på till nästa år?

På Littfest i Umeå för tre veckor sedan hade också poesin fått en tydlig plats både i fredagkvällens poesiuppläsningar, modererad av Per Bergström, med unga poeter från sex europeiska länder som bjudits in via EU-projektet Versopolis och Gloria Gerwitz i ett av lördagens program. Uppläsningar kan man höra också i Lundströms bokradio som spelades in i Umeå.

Till sist - på Kristianstad bokfestival i september planeras för ett seminarium kring Bibliotek som litterära arrangangörer - den 7 september.