torsdag 20 oktober 2016

Kollade läget i Oslo...

Nye Deichmanske hovedbibliotek. Bild från Oslo Kommunes hemsida.
I helgen var jag, Tove, i Oslo. Det var kallt men väldigt intressant och vackert. Vi tog en promenad förbi Björvika, det område där den nya jättestora Oslooperan ligger, och där man nu också bygger ett nytt Munchmuseum samt det nya Deichmanske hovedbiblioteket, som ska öppna 2019.
Jag lärde mig att Deichmanske biblioteken är namnet på alla Oslos samlade folkbibliotek. Det är Norges största folkbibliotek och grundades på 1780-talet efter att Carl Deichman, affärsman och filantrop, donerat sin samling av flera tusen böcker.
Just nu såg jag mest lyftkranar och byggnadsmaterial på platsen, men bakom staketen kunde jag också se början till ett brunt skelett till en huskropp.

  

Det är häftigt att placera tre så stora byggnader, som representerar konst, musik och litteratur (och allt annat som ett bibliotek representerar, nota bene), i en och samma stadsdel, bredvid varandra.
Det ska bli otroligt spännande att se dynamiken som kommer att uppstå i en sådan stadsdel, där tre enorma, öppna publika kulturrum nästan går in i varandra.
Det finns också mycket att inspireras av i utvecklingsarbetet kring det nya bibliotekets verksamhet, hur de olika våningarna kommer att komplettera varandra och fylla olika behov och hur man tänker sig att innehållet ska formas av människorna som använder biblioteket.
"Nye Deichmanske hovedbibliotek vil gi Oslos innbyggere et moderne og dynamisk bygg med innhold som formes av menneskene som bruker det. Med sin sentrale plassering skal bygget være et nyskapende, synlig og tilgjengelig folkebibliotek, som uttrykker den betydning biblioteket skal ha i hovedstaden. 
Det nye hovedbiblioteket skal tilrettelegge for variert aktivitet, som læring, opplevelse, debatt, egenproduksjon og utforskning." Citat från Oslo Kommuns websida om det nya biblioteket.
Läs mer och se en film om Nye Deichmanske hovedbibliotek i Oslo


Information om området Björvika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar