måndag 31 oktober 2016

Biblioteksutveckling på Kultur Skånes hemsida

Här kommer ett par tips om vår hemsida!
Det pågår en stor mängd intressanta utvecklingsprojekt på Skånes folkbibliotek. En del av dem har Kultur Skåne varit med och finansierat via vårt utvecklingsbidrag. De projekt som har fått biblioteksutvecklingsbidrag från 2012 och framåt ligger kvar på vår hemsida.
Projekt som har fått bidrag från 2012 och framåt


När ni ändå är inne på Region Skånes hemsida, passa på att teckna en prenumeration på nyheter inom regional utveckling. Man kan välja att följa nyheter inom just kulturutveckling, och där dyker det också upp nyheter om biblioteksutveckling.

Boktips för dig som möter ensamkommande ungdomar

"Möt mig där jag är" är titeln på en bok av Isabella Canow, och som handlar om bemötandet av ensamkommande ungdomar. Den kan vara värdefull för er som möter ensamkommande ungdomar i ert arbete på biblioteken.
Boken kom i juni i år, och ges ut av den ideella organisationen Skyddsvärnet, som bland annat arbetar med ungdomsboenden och familjehemsplaceringar av ensamkommande ungdomar. Boken går att ladda ner som pdf kostnadsfritt från deras hemsida.
Syftet med boken är bland annat att öka kunskapen om och förståelsen för gruppen ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar och därmed förbättra bemötandet av dem. Boken ger en bild av hur de ensamkommande upplever mötet med Sverige och svenska myndigheter, av vilka problem som kan uppstå och hur man kan förebygga dem.


fredag 28 oktober 2016

Lars Lagerbäck med i Läsdelegationen

Det blir en spännande bredd av delegater i Läsdelegationen, kan man konstatera. På morgonen kom ett pressmeddelande från regeringen där man kan läsa att fotbollstränaren Lars Lagerbäck är en av dem.
"– Det faktum att vi vet att det finns barn som aldrig läser böcker tillsammans med någon vuxen gör att vi tänkt brett och djupt när vi har letat efter de som kan hjälpa till i arbetet för att locka fler vuxna och barn till läsning. Delegationens sammansättning och representanter har potential att nå ut och nå fram", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

torsdag 20 oktober 2016

Kollade läget i Oslo...

Nye Deichmanske hovedbibliotek. Bild från Oslo Kommunes hemsida.
I helgen var jag, Tove, i Oslo. Det var kallt men väldigt intressant och vackert. Vi tog en promenad förbi Björvika, det område där den nya jättestora Oslooperan ligger, och där man nu också bygger ett nytt Munchmuseum samt det nya Deichmanske hovedbiblioteket, som ska öppna 2019.
Jag lärde mig att Deichmanske biblioteken är namnet på alla Oslos samlade folkbibliotek. Det är Norges största folkbibliotek och grundades på 1780-talet efter att Carl Deichman, affärsman och filantrop, donerat sin samling av flera tusen böcker.
Just nu såg jag mest lyftkranar och byggnadsmaterial på platsen, men bakom staketen kunde jag också se början till ett brunt skelett till en huskropp.

onsdag 19 oktober 2016

Bibliotekariens praktiska kunskap

Omslagsbild
Vi kan varmt rekommendera boken Bibliotekariens praktiska kunskap - om kunskap, etik och yrkesrollen. Den är resultatet av en kurs i bibliotekariens praktiska kunskap som anordnades i samarbete mellan Regionbibliotek Stockholm och Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola under 2015.

De av er som var med på bibliotekschefsmötet i oktober i fjol minns kanske att filosofen Eva Schwarz, som är redaktör för boken, då berättade om arbetet med den och även läste högt ur den.
Den består bland annat av essäer av bibliotekarier från deras vardag - välskrivna, intressanta och reflekterande. Ett bra underlag för diskussioner kollegor emellan.
Vi på Kultur Skåne kommer att dela ut boken på bibliotekschefsmötet den 1 december.
Ska du inte vara med där, och/eller vill ni ha ett exemplar redan nu, så kan ni maila Annelien Van der Tang-Eliasson, annelien.vandertang-eliasson@skane.se. Boken går också att beställa i enstaka ex från Regionbibliotek Stockholm eller läsa som pdf via länken nedan.


Bibliotekariens praktiska kunskap - om kunskap, etik och yrkesrollen

onsdag 12 oktober 2016

Biblioteksbladet skriver om Läsfrämjande på bibliotek

Biblioteksbladet skriver om forskningscirkeln Läsfrämjande på bibliotek, och intervjuar bland andra Magnus Cadier, barn- och ungdomsbibliotekarie på Simrishamns bibliotek, en av deltagarna i forskningscirkeln:


Till artikeln Aktionsforskning ger nya läsprojekt
Här hittar du rapporten  Aktionsforskande bibliotekarier – en rapport om läsfrämjande verksamhet.

tisdag 11 oktober 2016

Läsambassadören gästar Författardagen i Hässleholm






Det 24 november är det dags för den elfte Författardagen i Hässleholm, som tar fasta på det skrivna ordet: kraften att beröra, skapa magi, få läsaren att lära, reflektera och kanske även agera.
Dagen inleds av Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling, som är en mycket uppskattad föredragshållare med lång erfarenhet av praktiskt läsfrämjande. På Författardagen talar hon under rubriken Ge berättelserna vingar! om läsning som en av de viktigaste faktorerna för barns och ungas utveckling. Hon delar också med sig av handfasta tips för att få barn och unga att upptäcka böckernas förtrollade värld.

fredag 7 oktober 2016

Lyckad Bokresa på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup

Illustration: Veronica Ljunglöf
I juni 2016 lanserades projektet Bokresan på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Tio bokväskor per bibliotek var då färdiga att lånas ut till föräldrar med barn upp till sex år. Det tog inte ens en vecka innan alla väskorna var utlånade.
– Sedan dess har vi knappt sett till dem, väskorna har bara varit inne och vänt. Det är reservationskö till dem och vi har hört föräldrar som har sagt att de ska låna sig igenom alla tio väskor för att barnen gillar dem så mycket. Det är väldigt glädjande, säger en nöjd Evelina Breslin, barnbibliotekarie i Staffanstorp och en av projektledarna för Bokresan.