fredag 30 maj 2014

Rapport från e-boksseminarium 22/5

22/5 arrangerade Kultur Skåne, en dag kring e-böcker och bibliotek, och för att skoja lite om den rekordvarma dagen, som blev extra påtaglig i ett Röda rummet utan ventilation, kan man konstatera att e-böcker och bibliotek är hett. Eller det händer i alla fall en del på e-boksfronten.

Örjan Hellström inledde dagen med en mycket bra genomgång av läget, och vad som hänt sedan sist, dvs under det dryga år som gått sedan våra e-boksseminarier vintern och våren 2012/2013, och tog sitt avstamp i litteraturutredningen. Som ett resultat av den har bla SKL tagit fram sex utgångspunkter som förhandlingspart för folkbiblioteken och KB har inlett en försöksverksamhet kring e-böcker via Libris.Örjan konstaterade också att frågan om e-böcker och bibliotek, fått en större politisk tyngd, vilket bland annat märktes vid förläggarföreningens e-boksdag Allt är nytt - inget har förändrats  och tipsade om Anna Kåring Wagmans studie på Kulturutskottets uppdrag: En bok är en bok är en bok.

Några projekt kring e-böcker och digitalisering som Region Skånes kulturnämnd varit med och finansierat presenterades också under dagen. Kävlinge har studerat förutsättningarna att låna ut e-böcker via QR-koder på perronger och busshållplatser i kommunen. Eslöv och Kristianstad har utforskat möjligheterna till biblioteksdriven digitalisering av lokalt material. Malmö stadsbibliotek har gått vidare med utvecklingen av Kaliber, en app för att söka, låna och läsa e-böcker, och siktar på en beta-version till hösten.

Rapporter från projekten kan beställas från Kultur Skåne och presentationerna från dagen kommer att skickas ut till deltagarna.

På eftermiddagen presenterade leverantörerna Atingo och E-lib sina nyheter. Både Atingo och E-lib arbetar för större möjligheter för biblioteken att styra över utbudet. E-lib lanserar nu en helt ny modell för e-böcker via bibliotek och ett helt nytt gränssnitt för e-böcker via biblioteken framöver.

Jag passade också på att kolla in Malmö stadsbiblioteks e-boksstation, där låntagare och personal som är nyfikna, men kanske lite osäkra, kan testa e-böcker och surfplattor, på egen hand eller med hjälp av personal:
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar