torsdag 8 november 2018

Fem frågor om LibLab på Staffanstorps bibliotek


Vi ställde fem frågor till Anna Jönsson, barnbibliotekarie på Hjärups bibliotek, om LibLab som pågår på Staffanstorps och Hjärups bibliotek just nu. (Obs - det är inte hon med antennerna på bilden ovan!)


Vad är LibLab?
LibLab är för barn som vill dyka ner i gränslandet mellan teknik, naturvetenskap experiment, lek och lärande. Till LibLab kommer barn för att testa sina idéer, träffa andra barn som skapar och experimenterar. Alla aktiviteterna och workshopsen är på Staffanstorps och Hjärups bibliotek. Vi har valt att ha aktiviteterna på lördagar och lov för att kunna nå så många barn som möjligt.

Hur kom ni på idén?
Personal på barnavdelningen har länge pratat om att vi ville utveckla vår verksamhet inom digitalisering och teknik. Vi har tidigare haft aktiviteter med fokus på teknik och naturvetenskap och de har alltid varit uppskattade och efterfrågade. Men vi ville nå fler genom att ha aktiviteterna på lördagar och lov och ta in kompetens utifrån genom en lärare för att förbättra våra aktiviteter. För att kunna utveckla denna del av vår verksamhet sökte vi bidrag från Region Skånes Experimentspåret.Vad händer just nu hos er med LibLab?
LibLab är i full gång sedan september. Det har varit både experiment och olika former av programmering. Aktiviteterna har varit populära och har fungerat bra eftersom många föräldrar också har varit med. Det är många barn som kommer tillsammans med syskon, kompisar och föräldrar och det var något vi hoppades på. Tanken har hela tiden varit att genom LibLab skapa utrymme för möte mellan barn, unga och vuxna på biblioteket och det tycker vi att vi har lyckats med. Vi vill skapa ett levande bibliotek som är en angelägen plats för alla.

Vad har varit höjdpunkten hittills i arbetet med LibLab?
Höjdpunkten tycker vi har varit all den uppskattning som LibLab fått från de som besökt aktiviteterna och att vi har fått nya besökare som fått upp ögonen för våra biblioteksprogram.

Hur kommer LibLab att leva vidare hos er?
Vi har redan bokat in sex tillfällen till våren och vi kommer fortsätta samarbetet med läraren som ansvarat för höstens aktiviteter. Personalen på barnavdelningen kommer hålla i lovaktiviteterna och detta har vi kunnat genom att del av projektpengarna gick till planeringstid. Utöver det kommer LibLab-loggan leva vidare och vi är väldigt nöjda med att vi la en slant på att få en grafisk formgivare och göra den till oss.

Läraren Rikard Persson ansvarar för aktiviteterna i Liblab.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar