torsdag 21 augusti 2014

Meröppna bibliotek: meröppet i Anderslöv och forskningsstudie

16 augusti var det premiär för Anderslövs meröppna bibliotek och så här beskriver Trelleborgs kommun de nya möjligheterna:

"De utökade öppettiderna är ett komplement till bibliotekets vanliga, bemannade öppettider. Det nya meröppna biblioteket ger dig helt enkelt möjlighet att ta del av biblioteket precis när det passar dig!
Från och med den 16 augusti kan du alltså använda biblioteket i Anderslöv alla dagar, klockan 10.00 - 22.00.  Då kan du låna och återlämna böcker i låneautomaten, utnyttja bibliotekets datorer, släktforska, använda biblioteket för studier eller som mötesplats. Bland annat."


I Skåne finns det därmed åtta meröppna bibliotek i sex kommuner:
Lund - Veberöds bibliotek (sedan 2009)
Kävlinge - Kävlinge och Löddeköpinge (sedan 2012)
Landskrona - Glumslövs bibliotek (sedan 2013)
Höganäs - Jonstorp (sedan 2013)
Ängelholm - Strövelstorp och Hjärnarp (sedan 2013)
Trelleborg - Anderslöv (sedan 2014)
Intresset för meröppna bibliotek är stort och flera skånska kommuner planerar för meröppna bibliotek framöver. Rydebäck i Helsingborgs kommun Klostergården i Lund är två av de meröppna biblioteken som är på gång. 
Forskningsstudie
För att lära mer om hur meröppet kan bidra till det långsiktiga utvecklingsarbetet vid de meröppna biblioteken i Skåne kommer Institutionen för Kulturvetenskaper att göra en studie kring meröppna bibliotek med forskningsbidrag från Kultur Skåne. Studien är som ett led i det samarbete Kultur Skåne har med Lunds universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar