tisdag 8 juli 2014

Almedalen 2014

I år var det tredje gången som jag besökte Visby under Almedalsveckan. Almedalen har vuxit för varje år och i år slogs nya rekord: 3 500 programpunkter kunde de drygt 30 000 besökarna välja mellan under de 8 dagar som politikerveckan var igång.

De flesta seminarier handlar om vård och omsorg och kulturfrågorna står bara för en liten del av innehållet. Men Almedalen är därför ett bra sätt att omvärldsbevaka på områden som ligger lite vid sidan om det man brukar bevaka. Jag passade t.ex. på att lyssna på hur Umeå jobbar med hållbar stadsutveckling och höra mer om utredningsdirektiven för den nya arkitekturpolitiken (Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design där Malmös stadsbyggnadsdirektör är utredare). Ledarna arrangerade också ett antal seminarium om just ledarskap, ur lite olika perspektiv. Jag var på seminariet "Chefens chef är en man", där en riktigt bra panel bl.a. diskuterade för- och nackdelar med kvotring samt att man presenterade statistik från rapporten Stängda dörrar till de högsta chefsnivåerna.

Men visst prickade jag in en rad seminarier om kultur och kulturpolitik. Några seminarier om kulturarv och film och några om folkbildning. Däremot var det glest med seminarier om bibliotek och litteratur. Ett seminarium om läsfrämjande hittade jag dock, där Lena Adelsohn Liljeroth, Erik Fichtelius, Johanna Lindbäck och Martin Widmarck deltog. Men det framkom inte så mycket nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar