tisdag 11 september 2012

Läsning som väg till förståelse och läkande kraft?

Det var fullt på vårt seminarium om Litteraturen som verktyg och det känns som infallsvinkeln ligger helt i tiden eller så är det bara så att man plötsligt är mer uppmärksam på när man hör talas om begreppet.

Rolf Ahlzén, läkare och verksam vid universitetet i Karlstad inledde dagen med en föreläsning om varför det är viktigt att läkare (och varför inte poliser, advokater, psykologer etc) också läser och diskuterar skönlitteratur under sin utbildning. För att omfatta komplexitet, se människan bakom en diagnos och utveckla sin emotionella intelligens bl a. Hans avhandling Why should physicians read? kom 2008.

På eftermiddagen inledde Lo Ek om läsecirkelprojektet Människor mellan raderna. Att hon berättat om det dagen innan i Kulturnyheterna gjorde att vi kände oss rykande aktuella. Två bokhäxor (civila namn Eva Selin och Karin Graube) från BUS-biblioteket i Göteborg avslutade dagen med Lyckobrev som vägvisare in i litteraturen - ett magiskt och praktiskt arbete med personliga boktips till dem mellan 13 och 25.
Vid Göteborgs universitet pågår just nu ett spännande forskningsprojekt - En bok i veckan. I projektet undersöker man sjukskrivna kvinnors skönlitterära läsning och projektet visar att läsning av skönlitteratur är en meningsfull vardagsaktivitet som kan bidra till rehabilitering.

Ett internationellt projekt som tror på litteraturens kraft är IBBY Children in Crisis: Gaza med byggandet av barnbibliotek i Ramallah och utbildning av "bibliotherapists".


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar