Att barn mår bra av att delta i bibliotekets sagostunder eller att föräldrar och andra läser högt för dem vet vi men ibland behöver man ny vetenskaplig ammunition och gärna utanför pedagogik och kulturkretsar.
När den brittiske folkhälsoexperten professor Michael Marmot, inbjuden till Malmökommissionen förra året, intervjuades om utmaningarna för att minska den sociala klyftan nämner han särskilt högläsning bland enkla saker man kan göra (hur enkelt det är att genomföra kan kanske diskuteras men det är i alla fall inte dyrbart)
"A really simple interventions like reading to children daily – the evidence is good that if children are read to on a daily basis it will improve their linguistic development, their cognitive development and if in addition they are cuddled by their parents and have real emotional connection its like to improve their emotional and social development as well" Lyssna på hela intervjun.
Sagostund på biblioteket - kulturellt kapital för de minsta är en artikel av Sara Borg i Socialmedicinsk tidskrift. Hon är med kand i folkhälsovetenskap och har skrivit sitt examensarbete över ämnet Sagostund
på bibliotek – en hälsofrämjande aktivitet för barn i förskoleåldern?
Det danska projektet Bogstart har sedan 2009 fokuserat på hur små barns möte med böcker kan stärka deras språkutveckling. Center for Børnesprog publicerade 2011 en rapport om hur Bogstart fungerat i biblioteksarbetet när det gäller språkinlärning hos barn i miljonprogramsområden. Detta kunde man läsa på Peter Alsbjers blogg förra året.
Intressant! För ett par år sen hörde jag om en amerikansk rapport där forskare sökte efter gemensamma nämnare för män som hamnar i fängelse. En (av säkert flera) sak som brottslingarna hade gemensamt var att de inte blivit lästa för som barn.
SvaraRaderaNu är det kanske att göra det lite väl enkelt för sig att påstå att högläsning vaccinerar barn mot att bli kriminella. Det handlar nog mer om att växa upp i en empatisk och trygg miljö. Graden av högläsning i hemmet kan nog snarare ses som en värdemätare på en god uppväxt, tror jag.