Här bloggar vi som arbetar med biblioteksutveckling på Region Skånes kulturförvaltning. Syftet är att berätta om de frågor vi arbetar med och om sådant i vår omvärld som påverkar oss i biblioteksvärlden. Det kan handla om aktuella projekt, utvecklingsprocesser, möten eller annat av intresse.
fredag 27 januari 2012
Bibliotekschefsmöte 25/1 2012
Christina Ripa från Region Skåne presenterade en hel del intressant statistik från skriften Hur har det gått i Skåne? Skåne har en hel del utmaningar framöver när det gäller till exempel utbildning, ungas arbetslöshet och integration. En av slutsatserna som drogs i den gemensama diskussionen efteråt är att biblioteken bör bli ännu bättre på att prioritera barn- och unga samt att skolbiblioteksfrågan är viktig.
Vi på BBM passade också på att berätta lite om vad som är aktuellt inom våra olika områden. Det kommer vi att berätta mer om här framöver...
...och Margaretha som gör sin sista arbetsdag på Kultur Skåne och BBM idag, blev avtackad.
Referensgrupp om e-böcker efterlyses
För er som redan nu vill läsa mer om e-böcker kan jag tipsa om Facebooks grupp E-böcker i Sverige, KBs och svensk biblioteksförenings E-boksutredning , ett danskt e-boksprojekt eller diverse blogg- och debattinlägg.
tisdag 24 januari 2012
"Meröppna" bibliotek i Danmark
Det hittills enda (?) meröppna folkbiblioteket i Sverige, Veberöds bibliotek i Lunds kommun, utvärderades 2011 av Kultur Skåne i samarbete med Folkbiblioteken i Lund. Mer om den utvärderingen hittar du på Kultur Skånes hemsida. Utvärderingen nämndes också i bland annat Sydsvenskan och biblioteksbladet.
Men nu är det fler meröppna bibliotek på gång både i Skåne och övriga landet!
Gemensam bibliotekskatalog i Skåne NV
De delregionala samarbetena är ju också viktiga pusselbitar i processen kring kompletterande medieförsörjning, liksom den delregionala medieplan som biblioteken i Skåne NV har fått bidrag från Kultur Skåne för att ta fram.
måndag 23 januari 2012
Digidel Skåne
Regionalt mediesamarbete
I december 2011 sades avtalen kring kompletterande medieförsörjning med Malmö och Kristianstads stadsbibliotek, upp. Under 2012 kommer Bibliotek, bildning och media, med hjälp av en extern projektledare, Annette Johansson, arbeta fram ett förslag till en ny modell för kompletterande mediaförsörjning. Bibliotek, bildning och media är projektägare och representeras av mig (Kristina Elding) och Roland Persson.
Till projektet kopplas också en arbetande referensgrupp med bibliotekschefer från värdbiblioteken och de olika delregionerna. Referensgruppens uppgift är att bistå med relevant information, statistik och erfarenheter samt att fånga upp synpunkter från respektive delregion. Referensgruppen träffas regelbundet under framförallt första halvan av 2012. Referensgruppens medlemmar är:
Per Mattson, Malmö stadsbibliotek
Britt-Marie Nordström, Kristianstads stadsbibliotek
Torbjörn Nilsson, Helsingborgs stadsbibliotek
Britt-Marie Sjöberg, Svedala bibliotek
Kristin Svensson, Tomelilla
Jonny Norrby, Perstorps bibliotek
På referensgruppens första möte, 18/1 2012, diskuterades förutom bakgrunden och direktivet för Anettes uppdrag kring den kompletterande medieförsörjningen, eller det delregionala mediesamarbetet som man också skulle kunna kalla det, frågor som e-medias roll, profilinköp, mångspråkig litteratur, kurslitteratur, universitets- och högskolebibliotekens roll, vikten av snabba och smarta lösningar som tar hänsyn till olikheterna i Skåne.
Det här är en strategiskt viktig process, för oss på Bibliotek,bildning och media, men också för er som arbetar på biblioteken i Skåne. Vi välkomnar inspel, synpunkter och kloka tankar och hoppas att den här bloggen kan vara ett av verktygen för detta, så vi hörs och ses under våren i denna spännande fråga...
Sista arbetsveckan
Bibliotek för barn och unga
Agneta Edwards har lämnat ett förslag till strategi för det regionala arbetet med bibliotek för barn och unga. I höstas presenterades några av idéerna för bibliotekscheferna och för nätverket barnbibliotekarier.
BBM kommer att presentera en sammanfattning under våren men vi har tagit tag i ett av förslagen och startar en referensgrupp som skall vara en förankring, länk och bollplank för regionbiblioteket/BBM i dessa frågor.
Gruppen består av en bibliotekschef + barnbibliotekarie från varje delregion och två representanter från BBM. Referensgruppen kommer inledningsvis att träffas en gång i månaden.
Uppdraget är att lyssna in behov/önskemål från såväl bibliotekscheferna som barnbibliotekariegruppen, samt ta med frågorna tillbaka från diskussioner i referensgruppen. Medlemmarna i referensgruppen är:
NO Kristianstad: Britt-Marie Nordström + Lina Wegendal
NV Ängelholm: Jonas Bolding + Kerstin Turesson
SO Simrishamn: Emma Lang Åberg + Magnus Cadier
SV Burlöv: Agneta Jakobsson + Katarina Tollbäck Ericsson
Första mötet håller vi den 28 februari - läs mer om det här på bloggen!
Under våren kommer vi också att undersöka intresset för studiecirklar rörande forskning om barnbibliotek och läsfrämjande och vi hoppas kunna starta några före sommaren. Biblioteksföreningen har gjort en studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek och utformat en studiehandledning som vi funderar på att använda. En annan idé är forskningsrapporten Barnbibliotek och lässtimulans : delaktighet, förhållningssätt, samarbete / Amira Sofie Sandin.
I slutet av maj skulle vi vilja lägga en konferens med tema Att arbeta med barn och delaktighet.