tisdag 31 maj 2016

Bibblix - en biblioteksapp för barn

Igår lanserades appen Bibblix bibblix.se. I appen presenteras professionellt utvalda böcker i olika format för barn i åldrarna 6-12 år och är tänkt som ett digitalt bibliotek med läsinspiration för åldersgruppen.

Bakom appen står Stockholms stadsbibliotek i samarbete med Stadsbiblioteket i Malmö och med bidrag från Kulturrådet. Även Katrineholms bibliotek har varit med i processen som testkommun. En viktig del av processen har också varit   synpunkter från barn i olika åldrar, med olika socioekonomiska bakgrunder och med olika läsförmåga har testat appen under arbetets gång, och deras synpunkter och tankar har varit en viktig del i utvecklingen.

Alla kan kostnadsfritt ladda ner appen och läsa tre böcker, men för att läsa fler krävs lånekort vid antingen Stockholms stadsbibliotek, Stadsbiblioteket i Malmö eller Katrineholms bibliotek.


måndag 30 maj 2016

Gemensam satsning på sommarboken i Skåne Nordost



Nu tar de sex kommunerna i Skåne Nordost ännu ett steg i sitt samarbete: 
"Biblioteken i Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge lanserar för första gången en egen gemensam Sommarboken - i ny kostym! Det nya utseendet kan kännas igen från bibliotekens gemensamma hemsida SNOKA-bibliotek med bilder av Charley Kåberg.
Sommarboken vänder sig till barn och unga och vill inspirera till läsning under lovet. Sommarboken har en lång tradition i Sverige. Det var på 1970-talet som Anne Marie Ragsdale, bibliotekarie i Kristianstad, tog med sig idén hit från USA. Sommarlov med böcker spred sig över landet och har sedan dess, i olika former, varit ett givet inslag på biblioteken sommartid."